Tesla expanduje na důležitý čínský trh dříve, než plánovala

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: Tesla

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
10
Fotogalerie

Na největší světový trh s automobily předčasně vstupuje nový hráč. Tím je Model 3, klíčový vůz z dílny amerického výrobce elektromobilů Tesla. Největší světový producent vozů na elektrický pohon oznámil, že nastartoval dodávky Modelu 3 do Číny dříve, než plánoval. Původně měl první vůz Tesly určený pro široký trh dorazit do nejlidnatější země světa až v průběhu března.

„V předčasném započetí dodávek do Číny vidím snahu o co nejrychlejší otestování a ovládnutí trhu,“ řekl Alan Kang, analytik výzkumné organizace LMC Automotive. „Mnoho potenciálních zákazníků Tesly totiž zváží i případnou koupi konkurenčních elektromobilů. Například Jaguar I-Pace, nebo elektrovozy Audi a Mercedesu,“ zdůvodnil Kang krok automobilky pro agenturu Reuters.

Odbyt v Číně je pro automobilku zásadní. Zatímco předloni v zemi prodala přibližně deset tisíc vozů, letos plánuje dodat na trh až 400 tisíc aut. Meziročně až o 65 procent více.

První Modely 3 dodá automobilka těm zákazníkům, kteří si elektromobil s dojezdem až pět set kilometrů na jedno nabití objednali před koncem minulého roku. Kupci z letošního roku obdrží vozy nejdříve na konce března.

Tesla v současnosti veškerá svá auta na čínský trh dováží, podléhá tak rizikům spojeným s obchodní válkou Číny a USA skrze cla na import. To se má ale brzy změnit, začátkem roku totiž automobilka zahájila výstavbu továrny v Šanghaji, své první mimo USA. I zde se bude Model 3 částečně vyrábět, což by mělo snížit negativní vliv obchodní války na Teslu.

Šéfové firem dovážejících vozy na alternativní pohon do Číny se nemusí příliš obávat zpomalení zdejšího trhu s automobily. Zatímco trh jako celek loni po dvaceti letech růstu prvně zpomalil – o šest procent – prodeje aut na alternativní pohon znovu narostly. Tento trend pokračuje i letos – v lednu se odbyt meziročně zvýšil o 140 procent na necelých sto tisíc vozů na alternativní pohon.

Dosavadní globální prodeje Modelu 3 se už promítly do zvýšených tržeb Tesly. Ty ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostly o 120 procent na 7,2 miliardy dolarů. Podnik očekává, že v letošním roce už díky tomu bude ziskové každé čtvrtletí.