Tesle uniklo video, jak testuje elektrický tahač v běžném provozu

Prototyp elektrického tahače Tesla Semi.

Prototyp elektrického tahače Tesla Semi. Zdroj: Reuters

Elektrický kamion Tesla Semi byl představen sice už v listopadu a Elon Musk při své prezentaci předvedl první dva zkušební kusy. Jenže jinde zatím nebyl tento fascinující kus techniky k vidění, a to ani na testovacích jízdách. Vývoj zatím probíhá uvnitř výrobního areálu Tesly a na testovací jízdy po okolí se kamion zatím nevydává. A tak se video, které zachytilo Teslu Semi v běžném provozu, stalo celkem raritní.

Tesla však zjevně nechce, aby se informace a obrázky o novém tahači publikovaly mimo kontrolu, a tak video z YouTube záhy po zveřejnění zmizelo. Hned se však objevily jeho kopie.

Důvodem ke stažení byl možná fakt, že Tesla zatím nemá povoleno s nehomologovaným tahačem na běžné silnice vyjet. Ačkoli je záběr z nefrekventovaných bočních ulic areálu a jede před ním naváděcí osobní vozidlo, nemusel to být zcela legitimní přesun. Navíc je podezření, že kamion nemá řidiče a jede ve zcela autonomním režimu. Z dostupných záběrů však toto nelze posoudit.

Vlastnosti, ale i prostý vizuální dojem z běžného provozu zůstávají u Tesly Semi zatím tajemstvím. Přesto už Tesla sbírá desítky nových předobjednávek. Z těch větších naposledy zaujala informace, že si 40 elektrických tahačů objednal výrobce piva Budweiser.

Tesla Semi je čistě elektrický tahač, který chce Tesla začít prodávat v roce 2019. Nabídne dojezd až 800 km a velmi nízké provozní náklady. Futuristický stroj však bude stát o dost více než běžný „tirák“ se spalovacím motorem.

Autorem článku je portál VTM.cz.

Video placeholde
Tesla Semi • Živě.cz