Ťok se zlobí, chce rušit rekordní soutěže ČD. Ve vedení mohou padat hlavy

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok Zdroj: Hynek Glos, Euro

Ministr dopravy Dan Ťok se chce zasadit o zrušení rekordních soutěží Českých drah na nákup nových vlaků, které dopravce vypsal v polovině dubna. Dráhy poptávají za více než deset miliard elektrické soupravy, motorové vlaky a vagony. „Budu žádat zrušení. Podmínky vypsání nahrávají jednomu dodavateli,“ řekl deníku E15 Ťok.

Zmíněným dodavatelem je plzeňská Škoda, kterou prý soutěže zvýhodňují už tím, že se dráhy nezavazují k odebrání konkrétního počtu souprav, nýbrž mají rozptyl od jedné po několik desítek. To podle ministra odrazuje velké zahraniční dodavatele.

O tom, že podmínky soutěží, například krátký čas na homologaci vlaků v tuzemsku, zvýhodňují Škodu Plzeň, psal minulý týden i deník Dnes. Dráhy to však odmítly. „Po drahách především chci, aby začaly pracovat na svém dluhu,“ doplnil ministr.

Rozpalují ho ale i další drážní skutečnosti. Vypsáním soutěží dráhy okatě ignorují plány ministerstva, které chce nové vlaky za evropské dotace kupovat samo a dopravcům je následně půjčovat. Evropská unie dá na české vlaky v příštích letech přes 20 miliard korun.

Plán ministerstva podporují soukromí dopravci. Vedení Českých drah Ťoka namíchlo i tím, že minulý týden proti jeho vůli zaplatilo Škodě 753 milionů z loňské arbitráže. „Představenstvo stáhlo kalhoty před brodem, rozsudek nebyl vykonatelný,“ řekl ministr. Vedení drah krok zdůvodňovalo hrozbou snížení ratingu, podle Ťoka ale nezaplacení na rating vliv mít nemuselo. Dráhy měly prý počkat na výrok běžného soudu.

Ministr proto nevyloučil změny ve vedení podniku, neupřesnil ale, zda půjde o dozorčí radu či představenstvo. Jak totiž upozornil server Neovlivni, dráhy zaplatily arbitrážní stamiliony až po tajné schůzce šéfa Škody Tomáše Ignačáka s šéfem dozorčí rady ČD Milanem Ferancem a místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, který má na dráze neformální vliv.

Až do schůzky dráhy platbu odmítaly. Schůzka se podle serveru odehrála za zády ministra Ťoka i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.