Trať náhle leží na cizím, SŽDC odkládá rekonstrukci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Lokálka jezdící mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi je jednou z těch, kterým by Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ráda dala nový impulz pomocí rekonstrukce. S pomocí evropských peněz se tu má například zvýšit rychlost ze čtyřiceti kilometrů za hodinu až na dvojnásobek. Jenže kvůli probíhající digitalizaci katastrálních map se tu vyskytly nečekané potíže s vlastnictvím pozemků.

Zjednodušeně lze říci, že trať se posunula z drážních pozemků na parcely jiných vlastníků. Pozemek dráhy je přitom hned vedle.

„Na základě nových poznatků o vlastnictví jednotlivých pozemků pod dráhou se ukázalo jako nereálné stihnout všechny nutné změny v časovém rámci pro čerpání peněz ze současného operačního programu Doprava,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Železničáři podle něj nyní řeší způsob nápravy nastalého stavu. Poté se budou snažit opravu trati zařadit alespoň do následujícího rozpočtového období Evropské unie, které končí rokem 2020.

Digitalizace map zpřesňuje výměry parcel a jejich hranice. Katastrální úřad proto již dříve varoval, že může oproti zažitému stavu docházet ke změnám. Naštěstí pro železnici je ale případ vsetínské lokálky ojedinělý. Podle Ptačinského je 99 procent české železniční sítě zakresleno v pořádku. „O řešení zbytku vždy jednáme s dotyčným úřadem,“ uzavřel mluvčí.