Tratě Liberec a Most zůstanou Českým drahám, stát nestíhá tendr

ilustrační foto

ilustrační foto

Provoz na tratích Liberec–Pardubice a Plzeň–Most zůstane i po letošním prosinci v režii Českých drah. Podle informací deníku E15 se ministerstvo dopravy a dráhy dohodly a nyní se řeší finanční stránka věci.

„Můžeme potvrdit, že jsme oslovili České dráhy a ony mají zájem,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva Martin Novák. Jiný dopravce osloven nebyl, i když předchozí ministr Zdeněk Žák mluvil o rozeslání více dopisů.

Podle mluvčího drah Radka Joklíka podnik definitivně předloží nabídku, až si obě strany doladí například sílu souprav nebo zastavování vlaků. Zmíněné tratě jsou v tuzemské železniční síti kuriozitou. Dráhy na nich jezdí na základě smluv z roku 2006, které vzešly z vůbec prvních (a jediných dokončených) tendrů na dotované rychlíky. Dráhy tehdy soutěže vyhrály, čelily ale podezření, že takříkajíc podkoply ceny. Smlouvy definitivně vyprší letos v prosinci.

Stát se svou nečinností dostal do časové tísně, neboť řádný tendr na další období už se nestíhá vypsat. Jak se nyní ukazuje, tak náhradní poptávkové řízení se týkalo pouze národního dopravce. Zatím je ve hře roční smlouva. Letošní dotace státu na liberecké trati činí 56 korun na vlakový kilometr, na mostecké trati 28 korun. To je hluboce pod průměrem, který přesahuje 120 korun na kilometr.

Nejztrátovější tuzemskou tratí je podle tabulek za rok 2010 relace Ostrava–Opava–Krnov –Olomouc, kde stát na každý kilometr doplácel 225 korun. Je tedy pravděpodobné, že ministerstvo bude od prosince platit Českým drahám výrazně více i na tratích liberecko-pardubické a plzeňsko-mostecké. Přímé zadání už dříve kritizovala konkurence, stát ale takovou možnost má.

Kovalčíková povýšila do vedení drah
Nové vedení Českých drah už má za sebou první personální rošády. K nejvýznamnějším patří povýšení Daniely Kovalčíkové do funkce ředitelky právního odboru. Dosavadního šéfa Jana Čermáka odvolalo představenstvo firmy. Kovalčíková čtvrtstoletí pracovala na ministerstvu, kde se dostala až na post náměstkyně. Po vyhazovu od ministra Petra Bendla zakotvila na drahách.