Travel Service bude mít po letech dálkové letadlo, pošle ho do Karibiku

Boeing 737 Travel Service, který dnes nezvládl přistání v Pardubicích

Boeing 737 Travel Service, který dnes nezvládl přistání v Pardubicích Zdroj: CC BY 2.0: Kuba Bozanowski - Wikimedia Commons

Letecká společnost Travel Service zařadí letos v zimě do své flotily opět po dlouhých letech dálkový letoun. Pod značkou Smart Wings ho bude vysílat především na pravidelnou linku z Prahy do kubánského letoviska Varadero.

Spoj je nahlášen jako sezonní pro období od 23. prosince do 30. dubna. Travel Service si pro tento účel pronajal Airbus A330 pro 345 cestujících od kanadské společnost Air Transat. Ta stejný stroj využívá naopak v létě pro přímou linku z Kanady do České republiky.

Letoun pro tuzemské cestovky

Podle zjištění E15.cz velké letadlo využijí i české cestovní kanceláře pro své lety do dalších exotických destinací v Karibiku. Češi se tak dostanou na oblíbené ostrovy bez mezipřistání. Dosavadní charterové lety zajišťovaly menší Boeingy 737, které musely doplňovat palivo na Azorech či v Kanadě. „Jsme přesvědčeni, že linka do Varadera osloví klienty nejen z České republiky, ale také ze zemí v rámci střední, východní a severní Evropy,“ uvedl hlavní manažer Smart Wings Radek Müller.

Širokotrupý Airbus bude odlétat z Prahy každou středu a sobotu, vedle Varadera obslouží i letovisko Punta Cana v Dominikánské republice a venezuelský ostrov Isla de Margarita. Vedle individuálních turistů jej využijí pro své zájezdy i cestovní kanceláře.

Šéf Exim Tours: Po velkém letadlu jsme volali léta

Marketingový ředitel největší cestovky Exim Tours Stanislav Zíma velké letadlo na českém trhu vítá. „Je to něco, po čem jsme v posledních letech volali. Pro klienty je to samozřejmě pohodlnější,“ řekl Zíma. Právě Exim hodlá velký letoun v zimě využívat, a to na zmíněné pravidelné lince i na samostatných charterových letech. „Dává nám to ve vztahu k zákazníkům flexibilitu,“ doplnil Zíma. Letenky na novovu linku je možno koupit ode dneška. Travel Service uvádí, že aktuálně lze pořídit zpáteční letenku včetně poplatků za 23861 korun v ekonomické třídě.

Zájem o Kubu letos roste
Podle údajů prodejce Student Agency se letos za prvních pět měsíců zvýšila poptávka o 90 procent. „Přímá linka výrazně usnadní Čechům jejich cestování. Aktuálně totiž musí při svých cestách na Kubu přestupovat v Moskvě, Frankfurtu, Paříži, Amsterdamu nebo na ostatních evropských letištích,“ uvedla ředitelka prodeje letenek SA Věra Janičinová.

Zatím naposledy zkoušel Travel Service uvést velké letadlo (se širokým trupem a dvěma uličkami) na český trh v zimní sezoně 2008/2009. Tehdy firma létala z Prahy starým Boeingem 767, po sezoně ho ale vrátila firmě Icelandair. Od té doby tuzemské letecké firmy svorně s cestovními kancelářemi tvrdily, že pro velký letoun není český trh dostatečně velký a silný.

Zatím není jasné, zda se nová dálková linka Smart Wings objeví i v letovém řádu Českých aerolinií na základě takzvaného sdílení kódu. Travel Service je od dubna spolumajitelem ČSA. Národní dopravce od června 2013 provozuje stejný typ dálkového letounu A330 na lince Praha – Soul.