Travel Service je znovu plně v českých rukou

Travel Service

Travel Service Zdroj: mediafax

Letecká společnost Travel Service se po šesti letech vrátila zcela pod kontrolu českých majitelů. Islandská letecká skupina Icelandair Group prodala svůj třicetiprocentní podíl v české firmě zpět původním akcionářům, tedy firmám podnikatelů Romana Vika, Jiřího Šimáně a Jaromíra Šmejkala.

Islanďané to bez bližších podrobností oznámili na svých webových stránkách, v tuzemsku na obchod upozornil specializovaný server Planes.cz. Mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková dohodu potvrdila, ovšem detailní podmínky včetně důvodů a ceny taktéž nezveřejnila. Icelandair koupil polovinu Travel Servisu v roce 2007. Partnerství vyneslo české firmě další zahraniční zakázky a českým rekreantům pro jednu sezonu dálkový Boeing 767. Už v roce 2009 se ale Icelandair 20 procent akcií zbavil, když je prodal zpět Vikově společnosti Canaria Travel. Teď tedy z české firmy definitivně vycouval.

Aby toho nebylo málo, oznámil dnes Travel Service dohodu s největší českou cestovní kanceláří Exim Tours. Její klienti budou s TS létat od května. Jak serveru E15.cz sdělil spolumajitel Eximu Ferid Nasr, hodnota tříletého kontraktu je 4,5 miliardy.

Exim, pro který většinu letů dosud zajišťovala dcera ČSA, společnost Holidays Czech Airlines, byl ke změně dopravce fakticky donucen. Stát se totiž v rámci privatizačního procesu ČSA nečekaně rozhodl zrušit charterové lety Holidays Czech Airlines. Vyřešil tak právní spory právě s Travel Servisem. „Nakonec to dobře dopadlo, pro naše klienty budou změny pouze minimální nebo vůbec žádné,“ řekl Nasr. Travel Service tak může slavit faktické ovládnutí českého charterového trhu. Už s ním létají všechny největší cestovky, včetně Čedoku, Fischera nebo Firo-tour.