Travel Service létá s vyhoštěnými přistěhovalci z Francie

Boeing 737 Travel Service v Praze

Boeing 737 Travel Service v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Po několikaměsíční přestávce obnovila v srpnu Francie kontroverzní program likvidace romských táborů a repatriaci jejich obyvatel zpět do vlastí na východě Evropy. Podle informací E15.cz se na převozu přistěhovalců podílí i český letecký dopravce Travel Service.

Francie vyhoštěným imigrantům zaplatí cestu domů, ti navíc dostanou příspěvek na to, aby se po návratu do vlasti mohli postavit na vlastní nohy. Částka se podle informací místních médií pohybuje od 300 do 2000 eur na osobu.

Podle dvou zdrojů E15.cz přepravil Travel Service v posledních měsících stovky repatriovaných imigrantů na letech z Lille do Temešváru a z Paříže do Bukurešti s mezipřistáním ve Skopje. „Je pravda, že jsme v poslední době realizovali také několik letů z Francie do Makedonie a Rumunska. Jde o charterové lety na bázi ad – hoc,“ uvedla mluvčí dopravce Vlaďka Dufková. Odmítla ale upřesnit, zda byli na palubě vyhoštění přistěhovalci.

Dufková také nechtěla sdělit, kdo si zmíněné lety objednal. „My přímý kontrakt s francouzskou vládou nemáme, lety jsou objednávány francouzským brokerem,“ reagovala na dotaz, zda je zákazníkem Travel Service na zmíněných letech franciouzský stát.

S likvidací romských táborů a transportem jejich obyvatel domů začal před dvěma lety Nicolas Sarkozy. V politice bývalého prezidenta pokračuje i socialistický ministr vnitra Manuel Valls. Ten na konci srpna nařídil repatriaci několika set rumunských a bulharských Romů z nelegálního tábořiště u města Lille. Následovalo vyklizení tábora na předměstí Lyonu. Šlo přitom o první podobné akce od chvíle, kdy v květnu v prezidentském úřadu skončil Nicolas Sarkozy a Elysejský palác ovládla levice.

Travel Service v posledních letech získal několik vládních kontraktů. Firma například dopravuje vojáky či Slovenska a Maďarska na zahraniční mise. Již přes rok léta také pro OSN v Africe.