Travel Service loni zvýšil tržby i zisk

Travel Service

Travel Service Zdroj: ctk

Tuzemské letecké společnosti Travel Service se loňský rok vydařil. Firma vykázala zisk před zdaněním téměř 219 milionů korun, po zdanění 158 milionů. O rok dříve hrubý zisk činil 64 milionů. Z loňského čistého zisku si rozdělí akcionáři ve formě dividendy 38 milionů korun. Travel Service patří do skupiny Unimex Group podnikatelů Jiřího Šimáně a Jaromíra Šmejkala, vlastnický podíl má ve firmě i generální ředitel Roman Vik.

Aeroliniím se loni dařilo vylepšovat i provozní čísla, a to navzdory krizi v Egyptě a omezení letů do této země loni koncem srpna. Počet cestujících vzrostl o téměř 23 procent na 4,3 milionu. Z toho na pravidelných linkách pod značkou SmartWings společnost přepravila 1,2 milionu lidí, což byl nárůst o 59 procent. Tržby vzrostly z necelých 11 miliard v roce 2012 na loňských více než 14 miliard.

„Firma rozšířila své aktivity o další evropské trhy. Příkladem je Švýcarsko, které se stalo v pořadí sedmou zemí v Evropě, kde Travel Service obchodně působí,“ uvedla mluvčí Vlaďka Dufková. V alpské zemi uzavřela česká firma kontrakt s jedním z největších tamních touroperátorů Hotelplan Suisse.

Významným příjmem letecké společnosti je pronájem letadel i s posádkami do zahraničí. Například dvě letadla létají celoročně pro Oman Air, v zimě našlo 11 strojů uplatnění u kanadských SunWing. Pokud by se do statistik počítaly i tyto lety, počet pasažérů loni překročil pět milionů.

Větší než ČSA

Vývoj v Travel Servisu je v ostrém kontrastu s vývojem ve většinově státních Českých aeroliniích. Těm se přes miliardové injekce nedaří vymanit ze ztráty, která se loni vyšplhala při tržbách 13,3 miliardy na 922 milionů korun. Počet pasažérů národního dopravce není přesně znám, zhruba ale stagnoval pod třemi miliony. Travel Service tak ve všech významných ukazatelích České aerolinie přerostl.

Hlavní parketou Travel Servisu jsou charterové lety na dovolenou, situaci firmě ulehčil nedávný odchod konkurenčních Holidays Czech Airlines ze scény. Jejich charterový provoz stát ukončil v rámci zahlazení sporů před privatizací ČSA. Travel Service je lídrem charterového trhu také na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl má v Polsku.

Začátkem loňského prosince oznámil záměr koupit prostřednictvím aerolinií Korean Air 34procentní balík akcií v ČSA. Korean Air už na jaře loňského roku v ČSA koupily 44procentní podíl, vstup Travel Servisu do ČSA musí nyní schválit příslušné antimonopolní úřady. Travel Service letos v létě provozuje flotilu 41 velkých letadel, ČSA mají 23 strojů.

PROFIL: Travel Service začal s Tupolevem, teď se těší na Dreamliner