Týden mobility ukáže nové trendy městské dopravy

Nábřeží pod Letnou

Nábřeží pod Letnou Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ochranný pruh pro jízdní kola
2
Fotogalerie

Od včerejška do 22. září v Praze probíhá Evropský týden mobility, který spojuje města napříč kontinentem. Kampaň pořádá Evropská komise již od roku 2002 a chce tak podpořit udržitelné formy dopravy a vytvářet příjemnější a zdravější města pro život. 19. září se na řadě míst uskuteční Den bez aut

V letošním roce je hlavním tématem Bezemisní mobilita pro všechny. 

"Praha k této události připravuje pestrý program akcí, jejichž smyslem je motivovat obyvatele k zamyšlení se nad tématem dopravy a jejím vlivem na život a ukázat, že po městě se dá pohybovat i chytře, rychle a pohodlně. V rámci programu se tak můžeme těšit například na jízdy historickými prostředky hromadné dopravy - vlaky, autobusy i tramvajemi nebo navštívit otevřené Muzeum MHD," uvádí pražský magistrát.

Je již zdarma připraven i pojízdný cykloservis, který bude každý den na dvou stanovištích v Praze. Pro zájemce z odborné veřejnosti se budou konat konference s tematikou čisté mobility nebo šetrné citylogistiky.

Součástí Týdne mobility je 19.9. Den bez aut spojených s programem a informacemi o čisté mobilitě na několika pražských ulicích.