U Iberie stávkují piloti: zrušit musela asi třetinu letů

Iberia, aerolinky, Španělsko

Iberia, aerolinky, Španělsko

Španělská letecká společnost Iberia zrušila více než třetinu letů, a to jak na domácích, tak na mezinárodních linkách. Přinutila ji k tomu stávka pilotů, kteří se obávají ztráty pracovních míst v souvislosti s plánem vedení vytvořit dceřinou společnost Iberia Express, která bude fungovat jako nízkonákladové aerolinky.

Iberia podle agentury AP zrušila 118 letů. To by se za normálních okolností dotklo zhruba 10 tisíc lidí, kteří měli zrušenými spoji cestovat. Iberia nicméně uvedla, že našla volná místa na jiných linkách Iberie a také u dalších leteckých společností, s nimiž spolupracuje.

Stávka má trvat pouze dnes, je ale už druhá v pořadí. První se konala už 18. prosince. Piloti stávku záměrně připravili na dny kolem vánočních svátků, kdy se čile cestuje a kdy budou dopady na jejich zaměstnavatele i nejtvrdší.

Piloti tvrdí, že až nová nízkonákladová společnost vznikne, Iberia začne letadla nasazovat i na nízkonákladové lety. V tom piloti vidí i potenciální hrozbu pro svá pracovní místa, protože nízkonákladový přepravce bude mít i jiné piloty a letušky.

Linky mezi Českou republikou a Španělskem stávka pilotů nepostihla. „Zatím nemáme od dopravce žádné informace o tom, že by během dnešního dne měly být nějaké spoje rušeny,“ uvedla Marika Janoušková z tiskového oddělení Letiště Praha. V průběhu dnešního dne je naplánováno celkem šest zpátečních letů společnosti Iberia do Madridu a Barcelony. Dva raní odlety z Prahy už byly normálně odbaveny, běžný provoz letiště očekává i u zbylých letů, dodala Janoušková.

Iberia Líneas Aéreas de Espaňa, jak zní celý název podniku, má v úmyslu použít v nízkonákladové společnosti Iberia Express letadla, která jsou nyní nasazována na ztrátové linky po Španělsku a na kratší trasy po Evropě. Nové nízkonákladové aerolinky mají vzniknout začátkem příštího roku. Do roku 2015 by měly mít 40 letadel.