Uber po jednáních ustupuje, cenu za jízdné bude stanovovat přesně

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Uber
Uber
Uber, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Přepravní společnost Uber mění v Praze a Bratislavě svou cenovou politiku. Při objednání uvidí zákazníci přesně stanovenou cenu jízdného. Má se jednat o jednu z hlavních změn, které vychází z jednání s vládou a expertními skupinami, ke kterým v posledních měsících došlo. 

Od dnešního dne tak zákazníci aplikace nebudou muset počítat s tím, že se může cena za jízdu pohybovat v širším rozmezí. To ovlivňovaly například objížďky nebo doba jízdy, která se prodlužovala především ve špičce.

„Jsme odhodláni změnit způsob, jakým podnikáme v Praze, a proto jsme jako první krok zavedli předem stanovenou cenu,“ uvedl Tomáš Peťovský, šéf Uberu pro Česko a Slovensko. Firma přitom chystá i další změny.

Výši částky bude aplikace kalkulovat na základě již dříve získaných historických dat, stále se tak bude měnit například na základě denní doby. Právě za to byl Uber v minulosti silně kritizován například taxikáři, kterým vadí, že cena Uberu ve špičce převyšuje maximální cenu stanovenou pražským magistrátem.

O stejné funkcionalitě přitom delší dobu uvažuje i služba Taxify, která byla za své podnikání v Česku společně s Uberem kritizována nejvíce. „Pokud to bude zákon vyžadovat, dokážeme ji rovněž spustit,“ říká mediální zástupce Taxify Jan Novosad.