Uber se ziskem v dohledné době stále nepočítá

Uber

Uber Zdroj: profimedia.cz

Uber
2
Fotogalerie

Přední světový provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies zvýšil v prvním čtvrtletí meziročně tržby o 70 procent na 2,59 miliardy dolarů (57 miliard korun). Ztrátu snížil téměř na polovinu, se započtením výnosu z prodeje aktivit v Rusku a východní Asii je firma v zisku 2,5 miliardy dolarů. Uber je známý ztrátovým hospodařením a firma ve středu uvedla, že se ziskem v dohledné době nepočítá.

Firma v Rusku a ve východní Asii měsíce čelila konkurenci místních provozovatelů a také několika skandálům. Bez započtení zisku z prodeje tamních aktivit ztráty v uplynulém kvartálu klesly téměř o polovinu na 550 milionů dolarů (12,1 miliardy korun). Ztráta za stejné období loňského roku činila 847 milionů dolarů.

Objem objednaných jízd se ve srovnáním se stejným obdobím loni v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 51 procent.

Akcie Uberu se zatím veřejně neobchodují. Firma ale masivně investuje, aby před plánovaným vstupem na burzu ukázala, že je schopna silně růst. Uvedení akcií na burzu plánuje ředitel Dara Khosrowshahi, podle analytiků by to mohlo být v příštím roce.

Peníze z prodeje aktivit v Číně a východní Asii chce Uber vložit do rozvoje služby doručování potravin a pronajímání jízdních kol. Minulý měsíc Uber dál rozšířil své podnikání koupí start-upu s elektrokoly JUMP.