Uber žaluje konkurenta, měl si u něj objednat statisíce falešných jízd

Aplikace Uber

Aplikace Uber Zdroj: Profimedia.cz

Společnost Uber, která se zabývá zprostředkováváním jízd, žaluje kvůli nekalým praktikám konkurenta. V Indii si u ní společnost Ola údajně objednala přes 400 tisíc falešných jízd z 90 tisíc účtů. Uber požaduje odškodné ve výši 7,4 miliony dolarů (asi 180 milionů korun).

Uber tvrdí, že Ola proti němu rozjela cílený útok, v jehož rámci objednávala statisíce jízd z falešných účtů a tyto jízdy na poslední chvíli rušila. Přes 23 tisíc registrovaných řidičů kvůli tomu údajně skončilo.

Ola je navíc obviněna z toho, že se její zaměstnanci ve zprávách měli vydávat za manažery Uberu a schválně mást řidiče konkurenční alternativní taxislužby. Vzniklé škody teď Uber hodlá vymáhat u soudu v Dillí. Slyšení se má konat 14. září letošního roku.

Žalovaná společnost veškerá obvinění odmítá a označuje je za falešná a nesmyslná. „Je mimo naše chápání, že tohle má být strategie Uberu, jak odvést pozornost od jejího současného postavení na trhu, kde má poslední dobou problémy,“ píše Ola v prohlášení.

Boj o Indii

Žaloba je vyvrcholením tvrdého konkurenčního boje, který v Indii v posledních měsících vrcholí. Uber loni v červnu oznámil, že v zemi hodlá investovat miliardu dolarů. Proti němu vznikla aliance, ve které je kromě Ola ještě Lyft, Grab a Didi Kuaidi. Ta má za cíl omezit dominanci Uberu, který je považován za nejhodnotnější startup na světě.

Zajímavostí je, že podobné žalobě před časem čelil sám Uber. V roce 2014 byl obviněn z toho, že jeho zaměstnanci objednali u konkurenčního Lyftu přes 5 tisíc falešných jízd. V menším měřítku měli napadnout aplikaci Gett, ze které v New Yorku údajně během tří dnů objednali a později zrušili přes sto jízd.

Aplikace Uber je dostupná na chytrých telefonech. Zákazníci si přes ní mohou objednat odvoz, přičemž vidí jméno a fotografii řidiče, informace o vozidle a jeho registrační značku. Uber působí v 66 zemích světa, k dispozici je i v České republice.