Účet za stávky. Lufthansa prý letos přišla o 200 milionů eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Největší německá letecká společnost Lufthansa odhaduje, že letošní stávky zaměstnanců ji stály téměř 200 milionů eur (5,5 miliardy korun). Uvedl to jeden z vedoucích pracovníků podniku. Lufthansu zasáhly protesty zaměstnanců naposledy minulý týden, kdy musela kvůli dvěma stávkám pilotů zrušit řadu letů.

Předchozích osm stávek pilotů podle dřívějších údajů připravilo firmu o 160 milionů eur. O dalších deset milionů eur Lufthansa přišla kvůli stávkám letištního personálu. „Naši cestující jsou rozzuření a velice zklamaní,“ prohlásil Kay Kratky, který je členem vedení divize Lufthansa German Airlines.

Piloti letos uskutečnili celkem deset stávek. S vedením podniku vedou spor kvůli plánovanému zvýšení věku pro odchod do penze na 59 let ze současných 55 let. Firma tvrdí, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit zachovat důchodový program v dosavadní podobě.

Vývoj akcií Lufthansy

Na problémy mohli letos v Německu narazit i cestující v železniční dopravě. Odborový svaz EVG, který zastupuje většinu zaměstnanců největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB), přitom nedávno podle médií pohrozil dalším zastavením práce, pokud firma nesplní jeho požadavky na zvýšení mezd o šest procent.