ÚOHS: Dráhy obešly zákon, lokomotivy od Siemensu najímat nesmí

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil smlouvu, díky níž si České dráhy pořídily 11 lokomotiv Taurus od Siemensu. Byl to předem připravený plán, jak obejít zákon o veřejných zakázkách, vysvětlil úřad. Transakci napadl český výrobce Škoda Transportation. Rozhodnutí zatím není pravomocné, dráhy můžou podat takzvaný rozklad a případně se i soudit. Hrozí jim čtyřmilionová pokuta.

Spor je dohrou pět let starého obchodu, napsaly Hospodářské noviny. ČD se dohodly s rakouskými Österreichische Bundesbahnen, že si od nich budou najímat moderní lokomotivy Siemens pro cesty přes hranice. Soutěž dráhy nevypsaly, zdůvodnily to tím, že nejde o zakázku, ale o vzájemné půjčování lokomotiv mezi českými a rakouskými drahami.

ÚOHS podle listu zjistil, že nešlo o výměnu. Zatímco rakouské dráhy dodaly lokomotivy, jedinou protihodnotou ČD bylo to, že zajišťovaly jejich čištění.

Antimonopolní úřad tak drahám zakázal kontrakt, který je ročně vychází na desítky milionů korun, dále plnit. „Rozhodnutí jsme obdrželi teprve ve středu a v současnosti probíhá jeho analýza. Na základě ní zvážíme další postup,“ řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Lokomotiva Taurus řady 1216 drží rekord ve své kategorii, v roce 2006 dosáhla rychlosti 357 kilometrů v hodině.