ÚOHS musí znovu prověřit tendr na dopravu v Libereckém kraji

Budova ÚOHS v Brně

Budova ÚOHS v Brně Zdroj: Martin Siebert, Mlada fronta E15

Antimonopolní úřad (ÚOHS) musí znovu prověřit miliardový tendr na zajištění regionální autobusové dopravy v Libereckém kraji, který právě ÚOHS loni zrušil. Na základě námitek kraje teď předseda úřadu Petr Rafaj rozhodnutí z května loňského roku zrušil a zakázku vrátil k novému projednání. Dnes o tom informoval krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Kauza se táhne už dva roky a výrazně zkomplikovala zajištění veřejné dopravy v kraji.

Zakázku na zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji od prosince 2014 do prosince 2024 vypsalo počátkem června 2012 předchozí sociálnědemokratické vedení kraje. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám desetkrát posouval.

Zakázku za 4,074 miliardy korun mohl získat jediný uchazeč nebo až tři, je rozdělena na tři regiony - Západ (Českolipsko), Východ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko). Rozhodnutím z 28. května loňského roku ÚOHS zakázku zrušil. V odůvodnění tehdy uvedl, že kraj nevyhověl námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na netransparentnost soutěže.

Roční čekání

Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje úřad nerozhodl správně a v souladu se zákonem, proto se bude kauzou zabývat znovu. „Na rozhodnutí jsme čekali déle než rok. Délku přezkoumávání úřad zdůvodňoval složitostí zakázky. Nyní budeme čekat na další postup úřadu,“ poznamenal Mastník.

Aby kraj veřejnou dopravu zajistil, prodloužil o další dva roky smlouvy s původními dopravci. Proti tomu se ale k antimonopolnímu úřadu odvolali dopravci skupiny ICOM transport, kteří pro kraj sice nejezdí, ale nabízeli nižší ceny.