ÚOHS ukončil řízení kvůli railjetům, dráhy pokutu nedostanou

Railjet Českých drah

Railjet Českých drah Zdroj: Ceske drahy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tento týden po čtyřech letech s konečnou platností zastavil řízení s Českými drahami ve věci nákupu rychlovlaků Viaggio Comfort od Siemensu. „Řízení se zastavuje, neboť nebyly zjištěny důvody pro uložení sankce,“ píše úřad ve svém rozhodnutí, které má E15.cz k dispozici.

V minulosti přitom ÚOHS drahám uložil za způsob nákupu vlaků, známých spíše jako Railjet, pokutu 25 milionů korun. Dopravce původně chtěl koupit 16 Railjetů, pak svou poptávku změnil na 15 souprav s odlišnou konfigurací. Nakonec jich dráhy od Siemensu odebraly pouze sedm za zhruba 2,7 miliardy korun.

Úřadu vadilo přímé zadání zakázky po změně požadavků. Pokutu zrušil už krajský soud, jehož názor potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Peníze proto byly drahám už v prosinci vráceny, věc se tím ale následně vrátila k dalšímu řízení před antimonopolním úřadem. „Ten se plně ztotožnil s naší argumentací, že všechny podmínky pro využití jednacího řízení bez uveřejnění v dané věci byly splněny,“ uvedla mluvčí drah Kateřina Šubová. České dráhy v tomto řízení úspěšně zastupovala advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges.