Urban-Air Port a Hyundai staví základny pro létající taxíky. Budou v 65 městech

"Toto odvětví prudce stoupá a my víme, že budoucnost s elektrickými létajícími stroji a drony ve městech bude brzy realitou. Neobejde se to však bez infrastruktury na zemi a ve vzduchu," uvedl v zakladatel a šéf Urban-Air Port Ricky Sandhu.

"Toto odvětví prudce stoupá a my víme, že budoucnost s elektrickými létajícími stroji a drony ve městech bude brzy realitou. Neobejde se to však bez infrastruktury na zemi a ve vzduchu," uvedl v zakladatel a šéf Urban-Air Port Ricky Sandhu. Zdroj: Urban Air-Port Ltd

Společnost Urban-Air Port plánuje v příštích pěti letech vytvořit síť více než 200 takových základen po celém světě.
Centrální letiště v Coventry, nazývané Air-One, bude také zastávat funkci dobíjecího střediska pro pozemní elektrické dopravní prostředky, tedy auta, elektrokola a skútry.
3
Fotogalerie

Síť základen pro létající taxíky a bezpilotní letouny přepravující zboží plánují v 65 městech po celém světě zbudovat britský start-up Urban-Air Port a společnost Hyundai Motor. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg.

Základny se mají nacházet v Británii, Spojených státech, Francii, Německu, Skandinávii, Austrálii, Jižní Koreji a v jihovýchodní Asii, uvedly firmy ve společném prohlášení. První dopravní infrastrukturu tohoto typu chtějí otevřít v britském městě Coventry na začátku roku 2022.

Urban-Air Port tvrdí, že je jedinou společností zaměřenou výhradně na budování infrastruktury pro létající taxíky a nákladní drony. Do elektrických strojů s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL) letos start-upy jako Joby Aviation a Lilium investovaly kolem pěti miliard dolarů (107,7 miliardy korun). Stroj vyvíjí i Hyundai, která chce na trh létající taxi uvést v roce 2028.

Po základně v Coventry budou zřízeny další ve středoanglickém regionu Midlands a v Los Angeles. Londýnská základna se bude nacházet buďto ve čtvrti West End, nebo v City.

Společnost Urban-Air Port plánuje v příštích pěti letech vytvořit síť více než 200 takových základen po celém světě. Tato centra budou modulární a navržená tak, aby se hodila do hustě obydlených městských oblastí i do odlehlejších lokalit, kde bude nabíjení zajišťováno pomocí vodíkových palivových článků.

Centrální letiště v Coventry, nazývané Air-One, bude také zastávat funkci dobíjecího střediska pro pozemní elektrické dopravní prostředky, tedy auta, elektrokola a skútry. Drony sem dodají firmy Malloy Aeronautics a SkyFarer a stroje na různých cestách otestují například přepravu chlazeného zdravotnického materiálu.

"Toto odvětví prudce stoupá a my víme, že budoucnost s elektrickými létajícími stroji a drony ve městech bude brzy realitou. Neobejde se to však bez infrastruktury na zemi a ve vzduchu," uvedl v tiskové zprávě zakladatel a šéf Urban-Air Port Ricky Sandhu.