V Evropě nastává dálniční kolaps. Podívejte se, kde čekat problémy při cestě na Jadran

Video placeholde
Do Chorvatska jeďte až v úterý!
Doprava v Chorvatsku kolabuje
Doprava v Chorvatsku kolabuje, cestu blokují kolony a nehody
Doprava v Chorvatsku kolabuje, cestu blokují kolony a nehody
Doprava v Chorvatsku kolabuje, cestu blokují kolony a nehody
29
Fotogalerie

Již v pátek po poledni se začaly tvořit kolony na evropských dálnicích. Přišel nejvypjatější víkend léta a turisté, kteří se vydávají na cestu k Jaderskému moři, musí počítat s problémy. Ty největší se očekávají na hlavních tazích přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska. Kvůli závodu formule 1 v Maďarsku bude vytíženější než obvykle také dálnice D1. Autokluby proto doporučují s cestou vyčkat na úterý nebo středu. Ve videu uvidíte, kudy vedou nejvytíženější trasy z Česka do Chorvatska a na kolik vyjde mýtné.

 

"Zůstaňte doma, pokud není nezbytné, abyste svou dovolenou zahájili v pátek či sobotu. Zácpy se mohou tento víkend vyhrotit," konstatuje německý autoklub ADAC na svých stránkách. V České republice navíc zkomplikují provoz na D1 tisíce fanoušků formule 1, kteří pojedou na Velkou cenu Maďarska na Hungaroring, upozorňuje ÚAMK.

V Rakousku pak očekává ADAC komplikace na dálnici A10 směřující od Salcburku k hranicím se Slovinskem nebo na dálnici A1 mezi Lincem a Vídní. Rakouský automotoklub ÖAMTC avizuje zácpy také na dálnici A9 spojující Linec a Štýrský Hradec, kterou často využívají i čeští řidiči. 

Dopravní komplikace mohou motoristé čekat také ve Slovinsku, a to zejména na dálnici A2, která vede z Lublaně směrem na chorvatský Záhřeb. Zácpy se asi nevyhnou ani silnici E61 a dálnici A1, které tvoří spojnici mezi Rakouskem, Lublaní a přístavním slovinským městem Koper.

Cestu do Chorvatsku dále zpomaluje skutečnost, že řečená země zatím není součástí schengenského prostoru. Je tedy třeba počítat s hraničními kontrolami.

K problematickým úsekům budou v Chorvatsku patřit také místa před dálničními mýtnými branami, kde se často tvoří zácpy. Autoklub ADAC podle informací očekává komplikace především na dálnici A1, která spojuje Záhřeb, Zadar a Split, dále potom na cestě z italského Terstu do Puly či Rijeky. Kolony se však asi nevyhnou ani spojnici mezi Záhřebem a Rijekou či komunikacím vedoucím podél pobřeží a v okolí Plitvických jezer.