V Jižním Súdánu spadlo po startu letadlo, nejméně 41 mrtvých

Trosky letounu společnosti Allied Services Limited u letiště v Jubě

Trosky letounu společnosti Allied Services Limited u letiště v Jubě Zdroj: profimedia.cz

V Jižním Súdánu se krátce po startu zřítilo nákladní letadlo místních aerolinek. V troskách podle zdrojů agentury Reuters zahynulo nejméně 41 lidí, přičemž někteří byli na palubě a zbylí na zemi. Dva lidé v letadle pád přežili. Místní úřady uvedly, že letadlo bylo pravděpodobně přetížené.

Na palubě stroje provozovaného místní společností Allied Sevices Limited byly podle mluvčího prezidenta Atenyho Weka také děti. Zachránil se jeden člen posádky a jedno dítě. Letadlo mířilo k ropným polím ležícím ve státě Horní Nil.

Mluvčí řekl, že počet mrtvých se upřesňuje a že letadlo spadlo do oblasti, kde byli rybáři. Zástupce policie agentuře Reuters sdělil, že na místě je nejméně 41 mrtvých. Na fotografiích je vidět trosky stroje ve vegetaci na břehu Bílého Nilu.

Letoun, který se zřítil krátce po startu z letiště v JuběLetoun, který se zřítil krátce po startu z letiště v Jubě | Facebook Allied Services LimitedLetoun, který se zřítil krátce po startu z letiště v Jubě

Letoun Antonov An-12 narazil ve vzdálenosti asi 800 metrů od letiště v Jubě do návrší a jeho trosky skončily na březích řeky. Stroj vyrobený v roce 1971 začal svou kariéru tehdy sovětského Aeroflotu. Přes řadu dalších vlastníků se dostal až k tádžické společnosti Air Asia, která jej pronajala do Jižního Súdánu.

Jižní Súdán vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu, ale dva roky tam trvá mocenský konflikt mezi prezidentem Salvou Kiirem a bývalým viceprezidentem Riekem Macharem. Vyžádal si desetitisíce mrtvých a přes dva miliony občanů je kvůli konfliktu na útěku z domovů.