V Kongu se zřítilo letadlo české výroby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Christoph Paulus, Wikimedia Commons

Záchranáři v Demokratické republice Kongo objevili trosky dopravního letadla společnosti Doren Air Congo, které se ztratilo v sobotu při regionálním letu na východě země. V Československu vyrobený Let L-410 se zřítil na východě země.

Letadlo odstartovalo v sobotu ve 13:42 místního času z letiště Bukavu-Kavumu na východě země, přibližně za hodinu mělo dorazit do města Pangi. Na palubě byli dva piloti a dva cestující, kromě toho stoj přepravoval 1500 kilogramů nákladu. V cílové destinaci se ale letoun nikdy neobjevil a nepřistál ani na žádném jiném letišti v oblasti.

Řídící věž v Bukavu-Kavumu s piloty naposledy navázala spojení deset minut po startu, uvedly místní úřady. Trosky objevil vrtulník v oblasti národního parku Kahuzi Biega několik desítek kilometrů od Bukavy. O tom, zda někdo z lidí na palubě pád letadla přežil, zatím nejsou žádné informace, na místo neštěstí dosud nedorazili záchranáři, uvedla rozhlasová stanice Radio Okapi.

Doren Air Congo vlastní tři L-410, schopné provozu jsou ale jen dva z nich. Z dostupných informací přitom není jasné, který ze dvou 29 let starých letounů se pohřešuje. Společnost je od roku 2006 vedena na černé listině aerolinek, které nesmí létat na území Evropské unie.