V Ostravě vybudují terminál kombinované dopravy za 750 milionů korun

V Ostravě v prostoru areálu OAMP začíná stavba dopravního terminálu

V Ostravě v prostoru areálu OAMP začíná stavba dopravního terminálu Zdroj: vizualizace Consens Investments

Zahájení výstavby překladiště v Ostravě
Petr Kalina, šéf společnosti Concens Investments a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák při zahájení stavby železničního terminálu
Zahájení výstavby překladiště v Ostravě
První ze čtyř hal logistického centra Ostrava Airport Multimodal Park byla dokončena v roce 2019
První z hal logistického centra Ostrava Airport Multimodal Park. Nyní se staví pátá
7
Fotogalerie

Developer Concens Investments v pondělí odstartuje u svého výrobně-skladovacího centra OAMP v Ostravě Mošnově stavbu dopravního terminálu, který umožní překládku z kamionů na vlak a naopak. Projekt má hodnotu 750 milionů korun a 250 milionů podpory získal z Operačního programu doprava.

Nový terminál bude dokončený v červenci příštího roku a v překladišti, které zvládne odbavit až 12 vlakových souprav za den, zahájí rakouská logistická firma Innofreight zkušební provoz. Terminál bude trojkolejný s délkou 730 metrů, což umožní portálovým jeřábům naložit i 700 metrů dlouhé soupravy. To je maximální délka soupravy, která smí vyjet na koleje v České republice. 

„Investice navazuje na realizaci multimodálního logistického centra OAMP s výrobními a skladovými prostory o celkové výměře 234 tisíc metrů čtverečních. Ve střední Evropě bude po svém dokončení unikátní ve velikosti přesunu dopravy ze silnice na železnici. Podepsané již je i memorandum o spolupráci s přístavem Antverpy,“ říká k projektu, který budou využívat nákladní železniční dopravci z Česka, Německa a z Rakouska, Petr Kalina, šéf společnosti Concens Investments.

Terminál kombinované dopravy pomůže k přesunu nákladní dopravy ze silnice na železnici. Ve spojení se skladovací a výrobní kapacitou v Průmyslové zóně Mošnov navíc zrychlí logistické procesy a omezí dopady na životní prostředí. 

„Projekt kombinované dopravy na bývalém vojenském brownfieldu se podařilo téměř po dvanácti letech dovést do realizační fáze. Jsem rád, zvláště nyní kdy nezpochybnitelně roste celosvětový význam logistiky provázané na rozvoj industriálních parků, a především prudký rozmach e-commerce. Od nově budovaného terminálu a propojení železniční, silniční a letecké dopravy očekávám nejen, že bude významnou tepnou ekonomiky našeho regionu, ale zároveň výrazně přispěje k využití a následnému rozvoji ostravského letiště,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura. Stavbu podporuje i Moravskoslezský kraj.

 „Těší mě, že se mošnovská průmyslová zóna obohatí o nový terminál kombinované dopravy, který podnikatelům pomůže plnit jejich představy. Úspěšné podnikání totiž ve výsledku napomáhá zvyšovat životní úroveň v regionu, a tím pádem i spokojenost jeho obyvatel,“ zhodnotil projekt hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Po dokončení výstavby odkoupí terminál kombinované dopravy rakouská společnost IF Invest EAST, člen skupiny Innofreight. „Jako specialista na modulární železniční logistická řešení vítáme, že se můžeme podílet na rozvoji infrastruktury dopravy v České republice a nabídnout našim zákazníkům a obchodním partnerům další služby. OAMP se stane naším provozním centrem pro region střední a východní Evropy,“ uvedl Petr Michal, šéf společnosti IF Invest EAST.