Více kamionů, více příjmů. Na mýtu se vybralo víc než loni

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: Kotatko Jiri/E15

Mýtná brána
Mýtná brána
3
Fotogalerie

Na mýtném se v květnu od kamionů a autobusů vybralo zhruba 922 milionů korun, což je v meziročním srovnání nárůst o více než 6,5 procenta. Důvodem je především růst intenzity kamionové přepravy. Po letošním březnu se tak předchozí měsíc stal nejvýnosnějším za více než deset let výběru mýta. 

"Meziroční nárůst způsobilo tempo hospodářského růstu jak v Česku, tak i v okolních státech Evropy," komentovala firma květnové výsledky. Intenzita dopravy měřená počtem mýtných transakcí se proti loňskému květnu zvýšila o 8,5 procenta. Jde o ukazatel, který představuje počet zaznamenaných průjezdů kamionů a dalších vozidel s hmotností přesahujících 3,5 tuny pod mýtnými branami.

Prostřednictvím mikrovlnných mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Náklady na provoz systému dosáhly zhruba 15 procent z celkové vybrané částky.

Od roku 2019 ministerstvo dopravy počítá s rozšířením zpoplatnění sítě silnic první třídy o 900 kilometrů z nynějších zhruba 230 kilometrů. Vloni se na mýtném vybralo 9,89 miliardy korun.