Vlaky Eurostar navzdory stávce svezly rekordní počet cestujících

Vlak TGV Eurostar

Vlak TGV Eurostar Zdroj: CC BY-SA 2.0: Clem; WikimediaCommons

Vlaky Eurostar navzdory stávce ve francouzském přístavu Calais přepravily ve druhém čtvrtletí rekordní počet cestujících. Přispělo k tomu více cestujících za obchodem a nové spojení na jih Francie, uvedla dnes společnost. Železniční společnost Eurostar provozuje vlakové spojení mezi Británií a kontinentální Evropou pod kanálem La Manche.

Celkem za duben až červen vlaky Eurostar přepravily 2,8 milionu cestujících. To je nejvyšší čtvrtletní údaj v historii, uvedla BBC. Meziročně počet přepravených cestujících stoupl o tři procenta. Tržby se zvýšily o 1,5 procenta na 232 milionů liber (devět miliard korun).

Přepravu minulý měsíc narušila stávka zaměstnanců trajektů, která uzavřela francouzský přístav Calais a zablokovala přepravu kanálem La Manche. Tento výpadek však vyrovnala nová nabídka přepravy na jih Francie. Společnost již prodala více než 88 tisíc jízdenek na nové trase do Marseille, na které začala jezdit 1. května.

Eurostar vlastní státní železniční společnosti Francie a Belgie, kanadská Caisse de Dépot et Placement du Québec (CDPQ) a britská Hermes Infrastructure.