Volkswagen čeká oživení, chce zdvojnásobit prodej elektromobilů

Koncern Volkswagen plánuje letos více než zdvojnásobit odbyt elektromobilů, a to na jeden milion.

Koncern Volkswagen plánuje letos více než zdvojnásobit odbyt elektromobilů, a to na jeden milion. Zdroj: ČTK/DPA/Ole Spata

Koncern Volkswagen plánuje letos více než zdvojnásobit odbyt elektromobilů, a to na jeden milion.
2
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen očekává, že v nadcházejících letech zlepší hospodaření, díky nižším nákladům počítá s růstem ziskové marže. Letos také plánuje více než zdvojnásobit odbyt elektromobilů, a to na jeden milion. Současně chystá stavbu továren na baterie. Uvedl to  generální ředitel Herbert Diess spolu se zveřejněním výroční zprávy za loňský rok s podrobnými výsledky hospodaření.

Volkswagen v únoru oznámil, že provozní zisk se mu loni bez zahrnutí mimořádných položek propadl o 45 procent na 10,6 miliardy eu, zhruba 278 miliard korun.

Cílem koncernu je zvýšit provozní marži po roce 2021 na sedm až osm procent. Diess však neupřesnil, ve kterém roce. Provozní marže, tedy podíl provozního zisku na tržbách, se má letos podle plánů automobilky pohybovat v rozmezí pět až 6,5 procenta. Loni činila 4,8 procenta.

Do roku 2023 chce Volkswagen snížit fixní náklady o dvě miliardy eur, což by bylo o pět procent. Náklady na materiál se ve stejné době mají snížit o sedm procent.

Volkswagen zatím odmítl zveřejnit pevné datum ukončení výroby aut se spalovacím motorem. Podle médií to zdůvodnil regionálně odlišnými podmínkami.