Výběr dálničního mýta loni stagnoval, střídání správců systému přineslo pokles

Celníci převzali 40 nových dodávkových vozů s technikou pro kontrolu výběru mýtného.

Celníci převzali 40 nových dodávkových vozů s technikou pro kontrolu výběru mýtného. Zdroj: Zdeněk Matyáš

Mýtná brána
Mýtná brána
Mýtná brána
Celníci převzali 40 nových dodávkových vozů s technikou pro kontrolu výběru mýtného.
5
Fotogalerie

Stát loni vybral na mýtném v Česku 10,94 miliardy korun, což je meziročně o 1,2 procenta více. Za třináct let fungování mýtného systému tak dopravci v Česku zaplatili kolem 109,7 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik správce elektronického mýtného systému, společnosti CzechToll. V prosinci, kdy byl spuštěn nový satelitní systém, výběry meziročně mírně klesly. Ty ovšem klesaly i v některých předchozích měsících.

Systém výběru mýta zaznamenal na konci loňského roku velké změny. Do konce listopadu byla správcem mýta rakouská společnost Kapsch. Tu v prosinci vystřídalo česko-slovenské konsorcium CzechToll/SkyToll. Současně začal místo dosavadní mikrovlnné technologie fungovat nový satelitní systém. Ten byl loni v prosinci ve stejném rozsahu jako starý systém, od letošního ledna se rozšířil na dalších 903 kilometrů dálnic a silnic první třídy.

Za první měsíc fungování nového mýta stát vybral přes 724,5 milionu korun, což bylo meziročně o 0,7 procenta méně. Výběry však meziročně oslabovaly i v předchozích dvou měsících, tedy v říjnu a listopadu.

Prosinec s mnoha svátečními dny byl zároveň tradičně měsícem s nejnižšími výnosy z mýta. Nejsilnějším měsícem byl i přes meziroční pokles říjen, kdy dopravci na mýtném zaplatili více než miliardu korun. Druhým nejsilnějším měsícem byl květen s 979 miliony korun.

Od ledna letošního roku funguje satelitní mýtný systém na 2409 kilometrech silnic a dálnic. Podle předpokladů státu by se roční výnosy měly po rozšíření navýšit o 1,5 miliardy korun na přibližně 12,5 miliardy korun za rok. Roční náklady na provoz nového systému budou podle provozovatele zhruba třetinové proti starému mikrovlnnému systému, a to okolo 530 milionů korun. Konsorcium CzechToll/SkyToll dostane za desetiletý provoz systému 10,75 miliardy korun.