Vydávání opencard v Praze zkolabovalo

Opencard

Opencard Zdroj: Mlada fronta E15

V pražském zákaznickém centru opencard dopoledne nefungovalo vydávání nových karet. Stalo se tak hned druhý den poté, co hlavní město kompletně převzalo správu projektu opencard od dosavadního provozovatel, firmy eMoneyServices (EMS). Vedení města přitom avizovalo, že by se pro zákazníky nemělo nic měnit s tím, že o zajištění chodu více než milionu vydaných karet se postará magistrátní tým IT odborníků.

Podle mluvčí magistrátu Petry Hrubé nemohli magistrátní zaměstnanci do systému zadávat údaje o nových zájemcích o opencard, stávajících zákazníků se prý problém netýká. Kartu ale nedostali ani ti, kteří původní ztratili nebo zničili.

„V současné chvíli naši IT odborníci analyzují, zda se jedná o běžnou technickou závadu, se kterou jsou schopni si poradit, nebo zda se jedná o závažnější problém,“ uvedla dopoledne mluvčí. Dodala, že město s touto možností počítalo, protože už ji v minulosti několikrát řešilo. Odpoledne už opět vydávání karet začalo fungovat. Příčiny výpadku zatím nikdo nesdělil.

Podle Hrubé je ještě předčasné dělat závěry, zda problémy souvisí s jednáním mezi městem a firmou EMS ohledně budoucnosti opencard. EMS (dříve Haguess) už dříve varovala, že město hazarduje s daty cestujících i miliardami, které systémem protékají.

Mluvčí Emoney, mateřské společnosti EMS, Martin Opatrný serveru E15.cz sdělil, že o současném problému s opencard vědí. S prosbou o pomoc je už prý kontaktoval i magistrátní odbor IT. Společnost ale s odpovědí čeká na oficiální žádost od města. „Teď k tomu není žádný smluvní rámec,“ konstatoval Opatrný. Sdělil, že během jejich „správcování“ systému k výpadku podobného rozsahu nedošlo. Magistrát prý na riziko předem upozornili.

Primátorovo vtipkování

Praha se na převzetí IT podpory podle primátora Tomáš Hudečka dlouhodobě připravovala. „Lidé se nemusejí obávat žádných změn,“ uvedl minulý pátek Hudeček. Funkce karty by podle něj změna neměla nijak ohrozit. Ještě v pondělí dokonce o převzetí podpory opencard vtipkoval na Twitteru.

Ředitel EMS Petr Stránský v pátek upozornil, že Praha převzetím podpory zasahuje do díla, které jí nepatří. Upozornil, že jde o partyzánské řešení situace. Magistrát si podle něj ani nevyzvedl ani podklady, aby mohl podporu bezpečně zajistit. Uvedl, že i vlastní analýza města od společnosti Abbot Legal říká, že si město nemůže podporu zajišťovat samo. Zástupci EMS zpochybnili také kvalifikaci magistrátních IT odborníků.

„Na podpoře systému pracuje 12 až 15 našich lidí na plný úvazek. Dalších 15 lidí se podílí na rozvoji karty v denním režimu,“ sdělil Stránský serveru E15.cz. Systém může fungovat bez problémů, nebo nemusí. Problémy se nemusí projevit hned, ale až časem, sdělil k tomu ředitel Emoney Group pro střední a východní Evropu, mateřské společnosti EMS, Adam Leščišin. Odpovědnost za systém pak podle něj padá na město.

Karta opencard už Prahu stála u6 1,35 miliardy korun. Radní včetně primátora Hudečka za prodloužení smluv s EMS z roku 2012 čelí trestnímu stíhání. Nedávno kvůli tomu navíc Praha dostala pokutu od antimonopolního úřadu. V souvislosti s opencard, která pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Výběr událostí kolem karty opencard:
Říjen 2005 - Rada hlavního města schválila informační strategii, jejíž součástí byl projekt čipových karet pro placení za MHD, v knihovnách, parkování a podobně.
12. dubna 2007 - Magistrát začal vydávat karty opencard. Později vyšlo najevo, že projekt stál do roku 2012 více než miliardu korun.
24. listopadu 2009 - Z auditu vyplynulo, že náklady na opencard neodpovídaly stavu projektu, který navíc vykazoval nulové příjmy. Odpovědnost neslo podle auditu vedení města, magistrátní odbor informatiky, Dopravní podnik hlavního města Prahy i dodavatelé. Primátor Pavel Bém (ODS) zadal další audit.
21. prosince 2009 - Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá) podala kvůli opencard trestní oznámení.
22. prosince 2009 - Druhý audit potvrdil výhrady předchozích kontrol; za hlavní riziko označil závislost na firmě Haguess. Šéf magistrátního odboru informatiky Václav Kraus rezignoval.
12. února 2010 - Magistrát podepsal s firmou Haguess dodatek smlouvy, na jehož základě měla společnost zajistit dalších 260 tisíc karet. Haguess rovněž souhlasil, že sníží o 50 milionů korun výši pohledávky, kterou vůči městu uplatňoval.
26. února 2010 - Policie začala prověřovat projekt opencard.
1. února 2011 - Praha převzala správu opencard.
22. února 2011 - Praha rozhodla, že od Haguess odkoupí 300 tisíc nových licencí pro opencard.
24. srpna 2011 - Policie obvinila čtyři lidi z magistrátu - členy hodnoticí komise, která vybrala firmu Haguess. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček byl obviněn již dříve.
3. dubna 2012 - Praha se dohodla s firmou Haguess na prodloužení platnosti opencard. Bez toho by během roku 2012 vypršela platnost asi 300 tisíc karet.
29. června 2012 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokuty kvůli opencard. Za porušení zákona o veřejných zakázkách má Praha zaplatit 600 tisíc korun, dopravní podnik 500 tisíc korun.
26. března 2013 - Policie obvinila kvůli opencard deset pražských radních. Obvinění se týkalo zakázky, kterou v roce 2012 získala bez soutěže firma Haguess.
5. února 2014 - Ústavní soud nevyhověl stížnostem, které podali současní i bývalí pražští radní proti zahájení stíhání.
24. února 2014 - Městský soud v Praze uložil pětici bývalých magistrátních úředníků podmíněné tresty od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard.
5. března 2014 - Detektivové dokončili vyšetřování kauzy.
19. března 2014 - Vznikla městská společnost Operátor, jejímž prostřednictvím chtěl magistrát získat licence na opencard od firmy eMoneyServices, která podle tisku získala autorská práva počátkem roku.
20. března 2014 - Sněmovna zřídila komisi, která má prověřit vyšetřování případu opencard.
24. dubna 2014 - Policie navrhla obžalovat v projektu městské karty deset bývalých a současných radních pražského magistrátu.
6. května 2014 - Primátor Tomáš Hudeček oznámil, že magistrát nezaplatí firmě eMoneyServices za licence k opencard. Úřad podle primátora uvažuje o otevřené soutěži na novou kartu.
23. května 2014 - Praha odmítla nabídku společnosti EMS, která za licence ke kartě opencard žádala 500 milionů korun. Město se rozhodlo vyhlásit otevřené výběrové řízení.
9. června 2014 - Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že město ustoupilo od nápadu začít od července namísto opencard vydávat papírové kupony.
12. června 2014 - Praha oznámila, že po 16. červnu, kdy vypršela smlouva na servis systému opencard s firmou EMS, bude zajišťovat servis systému vlastními silami.
17. června 2014 - V zákaznickém centru opencard v Jungmannově ulici v Praze od rána nefunguje vydávání nových karet.