Výstavba klíčového dálničního tahu z Prahy do Karlových Varů získala posudek EIA

ilustrační

ilustrační Zdroj: profimedia

Další úsek klíčové dálnice spojující Karlovy Vary s Prahou získal kladný posudek o vlivu na životní prostředí. Záměr Ředitelství silnic a dálnic nahradit stávající silnici první třídy novostavbou D6 vedoucí přes obce Petrohrad, Vroutek, Kryry, Blatno a Lubenec se tak výrazně přiblížil realizaci. Deník E15 to zjistil z portálu Cenia.

Dvanáctikilometrový úsek čtyřpruhové dálnice druhé třídy v Ústeckém kraji má propojit připravovanou čast D6 na území Středočeského kraje s první etapou obchvatu Lubence. Ten se již staví.

Po dostavění D6 se na tuto komunikaci přesune tranzitní doprava ze stávající silnice první třídy. Na původní silnici zůstane pouze zbytková doprava. Stavba sice ovlivní krajinu, vodu a hlukovou situaci, avšak nevýznamným způsobem, uvádí se v dokumentaci pro ministerstvo životního prostředí.

„Doháníme strašlivé zanedbání za poslední čtyři roky, kdy se dohromady otevřelo jen čtyřicet kilometrů dálnic. Z aktuálních čísel vyplývá, že jsme mírně pod průměrem otevřených komunikací v Polsku a Maďarsku,“ řekl tento týden pro E15 Emanuel Šíp, předseda dopravní sekce Hospodářské komory.

Kompletní dostavba dálnice D6 mezi Prahou a západem republiky, na kterou se čeká desítky let a která je zásadní pro Karlovarský kraj, se nyní významně přibližuje realizaci i proto, že na začátku října získaly posudek EIA rovněž i další úseky na Rakovnicku.

Termín zahájení výstavby úseku, který překříží celkem čtrnáct mostů, zatím není znám.