Z Prahy do 121 destinací: v zimním letovém řádu přibylo patnáct nových linek

Do zimního letového řádu přibyl dopravce SCAT Airlines, bude létat do kazašské Astany.

Do zimního letového řádu přibyl dopravce SCAT Airlines, bude létat do kazašské Astany. Zdroj: SCAT Airlines

Letiště Václava Havla v Praze, ilustrační foto
Do zimního letového řádu přibyl dopravce Arkia Airlines. nabídnou linku z Tel Avivu.
Ural Airlines otevírají spojení do Permu.
Novinkou mezi destinacemi bude i Malta.
Islandské mezinárodní letiště Keflavík. ČSA se na Island rozhodly létat i v zimě.
10
Fotogalerie

V zimě se bude z pražského letiště létat do 121 destinací ve 46 zemích. Letový řád se tak rozšířil oproti loňské zimě o dalších šest míst, nových je 15 linek. Nové spojení bude například do Lvova, Florencie nebo Bejrútu. Nejvíce se bude stejně jako dosud létat do Londýna. 

Přímá pravidelná letecká spojení z Prahy bude od 27. října do konce března provozovat 60 leteckých společností, z toho 13 nízkonákladových. Do zimního letového řádu přibyli dopravci SCAT Airlines, SkyUp Airlines, Air Malta a Arkia Airlines. Novinkou mezi destinacemi bude oproti předchozí zimě také ukrajinský Charkov, moldavský Kišiněv, marocká Casablanka, ruský Perm, kazašský Nur-Sultan, britský Bournemouth, dánský Billund, islandský Keflavík, Malta, ukrajinská Oděsa, stockholmské letiště Skavsta a Benátky-Treviso.

„Další nárůst počtu destinací v nadcházející zimní sezoně potvrzuje vzrůstající atraktivitu Prahy pro letecké dopravce a zahraniční turisty. Z tohoto zájmu ovšem budou těžit také čeští cestující, kterým se tak otevírají nové možnosti pro cesty do zahraničí,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Upozornil, že cestující budou letos v zimě moci poprvé využít také linky do tradičně letních destinací na Maltě nebo Islandu.

Nejvytíženější zemí zůstane také v zimě Velká Británie se 17 destinacemi, včetně všech šesti mezinárodních letišť v Londýně. Druhá nejvytíženější bude Itálie s 11 destinacemi, následuje Rusko s deseti, Španělsko s devíti a Francie s osmi destinacemi. Z měst se bude nejčastěji létat do Londýna, připadá na něj 93 letů týdně. Další v pořadí jsou Moskva a Amsterdam.

Letiště Václava Havla v Praze v letošním prvním pololetí odbavilo víc než 7,84 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o pět procent. Letiště je tak na hraně své kapacity. V budoucnu ji chce zvýšit investicemi za zhruba 27 miliard korun. V plánu je zejména výstavba nové paralelní ranveje a rozšíření terminálu 2.