Z představenstva ČD Cargo odejdou Andrýsek a Lamacz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD Cargo

Ministerstvo dopravy pod novým vedením nastartovalo změny ve státních firmách. Nejdříve se zaměřilo na ztrátového nákladního dopravce ČD Cargo. Z představenstva dopravce odejdou Karel Lamacz a Václav Andrýsek.

Lamacz však v podniku zůstane na pozici poradce současného generálního ředitele Oldřicha Mazánka. Naopak Andrýsek skončí i na postu obchodního ředitele a přejde na pozici obchodního manažera dceřiné firmy ČD Logistics. Andrýska nahradí dlouholetý šéf zastoupení Carga v Německu Karel Adam. Důvody personální rošády České dráhy oficiálně nekomentovaly.

Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský serveru idnes.cz jen potvrdil, že došlo ke snížení počtu členů představenstva z pěti na tři. Kromě jeho předsedy Oldřicha Mazánka v něm zůstal pouze Zdeněk Meidl, poslední místo je neobsazené.

Ministr dopravy Antonín Prachař zatím na ministerstvu odvolal své náměstky, osud manažerů státních firem či ministerstvu podřízených organizací je nejasný. Skončit má například šéf Ředitelství silnic a dálnic Pavel Kočica, generálního ředitele Českých drah má vystřídat jeho náměstek Daniel Kurucz.

ČD Cargo jsou dceřinou firmou státních Českých drah. Jako vlaná hromada Carga proto vystupuje představenstvo mateřských ČD. Cargo v roce 2012 skončilo se ztrátou dvou miliard korun. Loni v pololetí sice firma hospodařila se ziskem 208 milionů korun, byly v něm ale započítány prodeje dlouhodobého majetku.