Za prodej SMS jízdenek zaplatí pražský dopravní podnik nejvyšší možnou částku

Pražské SMS jízdenky bude dál provozovat firma Globdata

Pražské SMS jízdenky bude dál provozovat firma Globdata Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zakázku pražského dopravního podniku na provozovatele SMS jízdenek v letech 2023 až 2026 získala společnost Globdata, dříve Erika. Největšímu městskému podniku v Česku dodává tuto službu od roku 2008. Jak vyplývá z Věstníku veřejných zakázek, hodnota zakázky činí dvě stě milionů korun, dosahuje tedy maxima, které DPP stanovil v létě při vypsání tendru.

Společnost Globdata, která patří podnikateli Dušanu Palcrovi, tak bude dál zajišťovat provoz platebního systému jízdného v městské hromadné dopravě. Činit tak bude prostřednictvím mobilní komunikace s využitím SMS zpráv v režimu MT billing čili elektronické jízdenky.

Součástí tendru je kompletní správa systému včetně finančních prostředků přijatých v rámci úhrad formou elektronické jízdenky. Společnost Globdata také musí dopravnímu podniku umožnit přístup k databázi prodaných elektronických jízdenek. Stejně tak revizoři DPP musejí mít možnost jízdenky kontrolovat.

„Dosavadnímu poskytovateli služeb SMS jízdenek končila smlouva s DPP, proto jsme na dodavatele vypsali veřejnou zakázku. Obdrželi jsme jedinou nabídku. Staronovým dodavatelem bude po následující tři roky opět společnost Globdata,“ říká vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík. „I přesto, že podíl jízdenek prodaných prostřednictvím SMS postupně klesá – v roce 2019 činil přes 30 procent a loni zhruba 22 procent – stále je to druhý nejvyužívanější respektive nejoblíbenější prodejní kanál,“ dodává.

Cestující budou mít nadále možnost dostávat daňové doklady či duplikáty nebo jízdenky reklamovat. Zakoupit si mohou 30minutovou jízdenku za 31 korun, 90minutovou za 42 korun, celodenní za 120 korun nebo 72hodinovou za 330 korun.

Provoz SMS jízdenek v minulosti provázely problémy. Smlouva mezi DPP a dnešní firmou Globdata čelila kritice kvůli klauzuli o automatickém prodloužení o dalších deset let v případě, že o to jedna ze smluvních stran požádá. I proto ji prověřoval mimo jiné advokát a senátor Václav Láska. Klauzule byla odstraněna v roce 2013.

Firmu Globdata ovládl Dušan Palcr ze skupiny J&T Finance Group v roce 2017. Globdata vznikla na konci roku 2016 po vyčlenění vybraných aktiv společností Direct pay a Globdata. Jejich platební a ticketingové řešení slouží v desítkách českých měst.

Video placeholde
• Správa železnic