Zabezpečení železnice v Turecku vybudují Češi. Tendr vyhrála AŽD Praha

Nádraží v Turecku

Nádraží v Turecku Zdroj: Sunil060902 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Český výrobce zabezpečovací techniky AŽD Praha vybaví technologiemi 378 kilometrů dlouhou železniční trať Samsun - Kalin v Turecku. Tuzemská firma vyhrála tendr v konsorciu se dvěma tureckými společnostmi. Cena vybavení tratě zabezpečovací technikou činí 27 milionů eur (zhruba 730 milionů korun).

Projekt zahrnuje kompletní stavbu trati, kde AŽD Praha zajistí projekci, výrobu, dodávku, instalaci, testování a uvedení do provozu zabezpečovacího zařízení.

Podle ředitele marketingu a zahraničního obchodu AŽD Petra Žateckého firma má zkušenosti s podobnými zakázkami v Turecku, a proto očekává hladký průběh stavebních prací. Hotové mají být v roce 2017.

Firma zvýšila zisk

AŽD Praha zaměstnává 1500 lidí. V železniční dopravě se podílí na modernizaci tuzemských železničních tratí i zahraničních železnic. V minulosti dodala zabezpečovací systémy například do Černé hory, Litvy, Turecka a USA.

V silniční dopravě se zaměřuje na vývoj kamerového systému. Ve fiskálním roce 2012/2013 zvýšila zisk po zdanění na 230 milionů při tržbách 4,7 miliardy korun.