Žák je při chuti i v demisi, pustil se kontroly ŘLP. Jde o hlavu ředitele?

Zdeněk Žák, ministr dopravy úřednické vlády Jiřího Rusnoka

Zdeněk Žák, ministr dopravy úřednické vlády Jiřího Rusnoka Zdroj: Anna Vackova

Ministr dopravy Zdeněk Žák nařídil mimořádnou kontrolu v jedné z nejziskovějších státních firem, Řízení letového provozu. Zaměstnanci podniku se obávají, že jde o snahu najít důvod k odvolání generálního ředitele Jana Klase. Vedení ŘLP musí kvůli požadavkům kontrolorů stahovat zaměstnance z dovolené.

Spekulace o možném odvolání Klase se objevily již na začátku měsíce. Tehdy se za šéfa podniku postavily dispečerské odbory, které pohrozily razantní reakcí.

Ministr se podle svého mluvčího Tomáše Neřolda rozhodl po svém nástupu zkontrolovat fungování všech podřízených organizací a Řízení letového provozu není výjimkou.

Nařízená kontrola přišla den poté, co ministr ŘLP na začátku srpna navštívil. Ve firmě přitom již provádí hloubkovou kontrolu Nejvyšší kontrolní úřad, který podle Klasova vyjádření zjistil, že všechny podstatné věci v podniku jsou v pořádku a v souladu s právními předpisy.

Klas se proti kontrole ohradil dopisem ministrovi, ve kterém uvádí, že kontrola zasahuje do běžného chodu podniku, který v současnosti nemůže řádně plnit své závazky vůči externím partnerům.

ŘLP vydělává stamiliony korun
Státní podnik Řízení letového provozu i přes útlum letecké dopravy nad Českem vykázal v loňském roce meziroční nárůst hrubého zisku o 20 procent. Při stagnaci obratu na zhruba 3,2 miliardy korun loni společnost vydělala 336 milionů korun.

Kontroloři prý vyžadují velké množství historických dokumentů ve velmi krátkých termínech, které prakticky nelze splnit. Vedení proto muselo rušit zaměstnancům dovolené a další zaměstnanci ve službě kvůli potřebám kontrolorů nemohou plnit své standardní pracovní povinnosti.

Ministr již dříve ŘLP vytýkal vysoké náklady s tím, že Řízení letového provozu je podle něj bezkonkurenčně nejnákladnější státní firmou. Zároveň ale připustil, že to nemusí znamenat, že ŘLP je špatně řízeno, ale může to odrážet skutečnost, že ŘLP zaměstnává množství extrémně nákladných odborníků, což letečtí dispečeři bezpochyby jsou.

Žák se krátce po svém příchodu do čela resortu pustil do výměny dozorčí rady Českých drah. Ta následně odvolala celé představenstvo státního dopravce a sesadilo z funkce dlouholetého ředitele ČD Petra Žaludu, s nímž měl Žák z minulosti nevyřízené účty. Za tuto personální čistku se na ministra snesla vlna kritiky, hlavně kvůli tomu, že provedl tak zásadní změnu, ačkoli Rusnokovu vládu teprve čekalo sněmovní hlasovaní o důvěře. Tu jak známo kabinet nedostal a nyní je v demisi.

Jan Šindelář: Žaludovu konci chybí dobré zdůvodnění