Zakročte proti stávkám. Vlastník British Airways a Ryanairu zatlačí na Brusel

Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow

Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow Zdroj: Kenneth Iwelumo - Creative Commons

Společnost AG, vlastník British Airways, a nízkonákladové aerolinky Ryanair se chystají předložit Evropské komisi stížnost na stávky v letecké přepravě, kvůli nimž bylo letos zrušeno už 5000 letů. Společnosti v připravovaném materiálu zdůrazňují, že stávky dospěly do kritického bodu, kdy podkopávají principy volné přepravy zboží a služeb.

Stížnost aerolinek míří na Francii. Tvrdí, že stávky omezují základní práva evropských občanů a že musí existovat rovnováha mezi těmito právy a podmíněným právem na stávku. Šéf společnosti Ryanair Michael O'Leary kritizoval EK a evropské vlády za "letargii a nečinnost" a vyzval je, aby urychleně přijaly rázná opatření k zajištění plynulého letového provozu.

Šéf IAG Willie Walsh prohlásil, že stávky "ničí evropskou leteckou dopravu a mají obrovský dopad na spotřebitele". Pro leteckou dopravu jsou podle něho mnohem větší hrozbou než růst cen pohonných hmot.

Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol odhaduje, že celkové zpoždění v minutách letos stoupne oproti roku 2017 o 53 procent na 14,3 milionu minut. Podle zprávy společnosti PriceWaterhouseCoopers stávky v řízení letového provozu v letech 2010 až 2015 vyústily ve ztráty na hrubém hospodářském produktu ve výši 10,4 miliardy eur (369 miliard korun), napsal list Financial Times.