Zaměstnancům Škody Auto přibude v květnové výplatě bonus čtyřicet tisíc

Zaměstnanci Škody Auto loni touto dobou obdrželi  mimořádný bonus osmdesát tisíc korun.

Zaměstnanci Škody Auto loni touto dobou obdrželi mimořádný bonus osmdesát tisíc korun. Zdroj: ŠKODA AUTO a.s.

Aktuální čtyřicetitisícový bonus dostanou zaměstnanci v květnu 2021 jako součást mzdy za duben.
Mzdy v automobilce dlouhodobě přesahují celorepublikový průměr.
Průměrná mzda ve Škodě Auto loni činila 58 215 korun.
4
Fotogalerie

Tarifní pracovníci automobilky Škoda Auto se mohou už za týden těšit na odměnu ve výši čtyřiceti tisíc korun hrubého, uvedli zástupci odborů a vedení společnosti v dopise zaměstnancům. Vyplacení variabilního bonusu podle odborářů představuje pro firmu zhruba dvoumiliardové náklady.

Od počátku letošního dubna v největší automobilce v Česku vzrostly také tarifní mzdy, a to o dva tisíce korun měsíčně. Škodováci se letos ještě mohou těšit na takzvaný zaručený bonus, který vychází z tarifních mezd. Počítá se koeficientem 1,3 z tarifní mzdy a osobního ohodnocení. Vyplácen bude ve dvou částech, v létě a před Vánoci. 

Aktuální čtyřicetitisícový bonus dostanou zaměstnanci v květnu 2021 jako součást mzdy za duben. Dosáhly toho odboráři po kolektivním vyjednávání s vedením automobilky. „Variabilní a zaručený bonus spolu tvoří celkový bonus, který je svou výší unikátní v České republice,“ uvedly odbory.

Automobilka také zaměstnancům od ledna zvýšila příspěvek na doplňkové penzijní spoření na 1350 korun měsíčně, další navýšení pak proběhlo od dubna 2021 na 1400 korun. Na tento příspěvek má nárok každý kmenový zaměstnanec firmy Škoda po odpracování tří měsíců. 

Zaměstnanci Škody Auto loni touto dobou obdrželi mimořádný bonus osmdesát tisíc korun. V roce 2019 pak ke své standardní mzdě dostali navíc 65 tisíc. Mzdy v automobilce dlouhodobě přesahují celorepublikový průměr. Poslední roky si tam lidé vydělají v průměru přes padesát tisíc korun měsíčně. Průměrná mzda tam loni podle dat automobilky činila 58 215 korun.

Škoda Auto loni utržila 17,1 miliardy eur, téměř 443 miliard korun, v předešlém roce to však bylo 19,8 miliardy eur. Provozní výsledek dosáhl navzdory pandemii a s ní spojeným omezením 756 milionů eur, zatímco v roce 2019 to bylo 1660 milionů eur – nastal tedy zhruba 55procentní meziroční pokles.

„V uplynulém hospodářském roce dodala značka Škoda již posedmé za sebou zákazníkům na celém světě více než milion vozů,“ uvedla automobilka.