Završení privatizace: Korejci převzali akcie ČSA

Letadla ČSA

Letadla ČSA Zdroj: Profimedia

České aerolinie (ČSA) už nejsou tak docela české. Významný podíl v podobě 44 procent akcií tuzemské společnosti v těchto dnech převzal korejský dopravce Korean Air. Potvrdila to mluvčí mateřského Českého aeroholdingu Michaela Lagronová. Završil se tak privatizační proces, který odstartovala vláda loni na podzim.

Smlouvu obě strany podepsaly už v dubnu, se samotným převodem se ale čekalo na završení schvalovacích procesů, kde šlo především o antimonopolní právo.

Korejci za menšinový podíl letecké společnosti z Česka zaplatili spíše symbolických 68 milionů korun. Finanční výnos také nebyl primárním účelem privatizace národního dopravce, v první řadě šlo o stabilnější postavení ztrátových ČSA na veskrze nestabilním evropském trhu.

První vlaštovky prohloubení spolupráce s Jihokorejci už jsou na světě. ČSA v červnu po dlouhé pauze obnovily dálkové lety, když za pomoci korejského stroje létajícího v českých barvách začaly létat do Soulu. Další výhody by měla přinést budoucnost například v podobě úspor ze společného nákupu letadel nebo sladění letových řádů.

Korean Air mají opci na odkup dalších akcií, zatím je ale limituje evropské právo. Podle něj nemůže mimoevropský dopravce vlastnit v evropském dopravci nadpoloviční podíl. Toto opatření ale zřejmě padne.