Zelený již rozprášil Žaludův tým. Z ČD odejde finanční ředitel Vohralík

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Dokonáno jest. České dráhy jsou od včerejška téměř prosty vrcholných žaludovských kádrů. Podle informací serveru E15.cz představenstvo firmy na včerejším zasedání odvolalo ekonomického ředitele Petra Vohralíka.

Petr Vohralík do Českých drah přišel v roce 2009 ze City Bank, na pozici hlavního ekonoma a finančníka postoupil loni v listopadu po Michalu Nebeském. Dráhy se k jeho nucenému odchodu nevyjádřily, Vohralík ale stejně jako Nebeský patřil do managementu v polovině prázdnin odvolaného generálního ředitele Petra Žaludy.

Nové vedení Dalibora Zeleného právě od těchto lidí v posledních týdnech podnik systematicky čistí. Před Vohralíkem se poroučel například výkonný ředitel pro strategii a marketing Miroslav Šebeňa nebo výkonný personální ředitel Pavel Švagr. Ještě předtím musela odejít většina členů dozorčí rady a následně se kompletně vyměnilo představenstvo.

Změny odstartoval nástup prezidentské vlády a Zdeňka Žáka jako jejího ministra dopravy. Jejich oficiálním důvodem je zastavení dalšího zadlužování drah. Změnou v říjnu projde i manažerská struktura ČD. Šest výkonných ředitelů nahradí čtyři náměstci generálního ředitele, ze stávajících 33 útvarů na generálním ředitelství jich zbude 22. „Dáváme tím najevo, že propříště nebudeme rušit deset pracovních míst v provozu, aby se na generálním ředitelství mohl udělat jeden zbytečný ředitel,“ komental to Zelený v drážním věstníku Železničář. Na ředitelství se sníží počet pracovních míst.