Železničáři mohou přijít o režijní jízdenky. Odbory hrozí stávkou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pražské hlavní nádraží
Pražské hlavní nádraží
Pražské hlavní nádraží
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Železničáři a jejich rodiny mohou přijít o levné cestování. Českým drahám totiž možná skončí povinnost uznávat zaměstnancům drah režijní jízdenky. Díky nim teď vlakem cestují za 1100 korun ročně, jejich děti platí 600 korun a ostatní rodinní příslušníci 1250 korun za rok.

To vše může zastavit pozměňovací návrh k zákonu o drahách, který předložil poslanec Martin Kolovratník z hnutí premiéra Andreje Babiše, o kterém se svého času spekulovalo jako o možném ministru dopravy.

Železniční odbory před pondělním mimořádným jednáním uvažovaly i o vyhlášení stávkové pohotovosti. Nakonec se rozhodly ustavit stávkový výbor a chtějí s poslanci jednat. Pokud se to nepodaří, stávka není vyloučena.

„V případě, že hospodářský výbor Sněmovny doporučí pozměňovací návrh Martina Kolovratníka k dalšímu projednání a schválení, tak zmocňujeme stávkový výbor k vyhlášení stávkové pohotovosti a k přípravě všech potřebných kroků pro případnou stávku,“ řekl pro Blesk Zprávy předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Martin Malý. Hospodářský výbor má o návrhu poslance hnutí ANO jednat ve středu.

Důvodem znepokojení je pozměňovací návrh k zákonu o drahách. Podle legislativní úpravy by byly České dráhy zbaveny povinnosti uznávat ve svých vlacích režijní jízdenky. Návrh předsedy podvýboru pro dopravu a poslance Martina Kolovratníka (ANO) podpořilo i ministerstvo dopravy.

K razantním změnám v režijních jízdenkách přitom došlo už v loňském roce. Podle memoranda z roku 2017 jejich cena stoupla o desetinu a současně byla ukončena možnost jejich využívání na takzvaných komerčních vlacích, kde dopravci jezdí bez dotací.

Celý článek čtěte na Blesk.cz >>>