Železničáři zastavili tendr na studii rychlotratí

Souprava rychlovlaku Českých drah Railjet, která vyjela 6. května ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi.

Souprava rychlovlaku Českých drah Railjet, která vyjela 6. května ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi. Zdroj: ctk

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila soutěž na zpracování studie, která měla zhodnotit možnosti vedení rychlotratí a jejich národohospodářský přínos. Důvodem je skutečnost, že po vyřazení jednoho z účastníků zbyla v tendru pouze jediná nabídka.

O tom, že ostře sledované klání spěje ke krachu, informoval deník E15 už v únoru. Češi se tak zřejmě ještě dlouho nedozvědí, kudy a zda vůbec povedou v tuzemsku rychlotratě. O zakázku na zpracování studie mělo zájem sdružení firem AFCityplan a Metroprojekt, druhým uchazečem byl Sudop Praha se společností Mott MacDonald CZ. Právě prvně jmenované sdružení doporučila hodnotící komise vyřadit.

Ministr dopravy Dan Ťok, který se v poslední době projevuje jako příznivec výstavby vysokorychlostních tratí, přitom před nedávnem naznačil, že by se mu líbila mnohem otevřenější soutěž s mezinárodní účastí. Ze soutěže by měl vzejít strategický dokument, který ovlivní českou dopravní infrastrukturu na desítky let dopředu.