Zisk automobilky General Motors klesl o téměř 60 procent, přesto překonal očekávání

General Motors

General Motors Zdroj: General Motors, GM

Čistý zisk největší americké automobilky General Motors (GM) se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o téměř 60 procent na 1,05 miliardy dolarů (zhruba 22 miliard Kč). Hospodářské výsledky podniku zasáhl pokles odbytu, který byl důsledkem přerušení výroby v továrnách přecházejících na nové modely. Čtvrtletní zisk i tržby nicméně překonaly očekávání.

Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek dosáhl 1,43 dolaru, zatímco analytici jej podle průzkumu společnosti FactSet odhadovali na 1,24 USD. Tržby klesly o tři procenta na 36,1 miliardy dolarů, analytici však počítali s ještě výraznějším propadem, a to až na 34,5 miliardy dolarů.

Přechod na produkci nových dodávkových automobilů v prvním čtvrtletí způsobil výpadek výroby v objemu 47 tisíc vozů. General Motors podobně jako konkurenti Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles sazí na přesun spotřebitelů k větším automobilům s vyšší marží.

"Čtvrtletní výsledky jsou v souladu s naším očekáváním. Plánovaná nižší produkce v Severní Americe souvisí s přechodem na zcela nové modely vozů Chevrolet Silverado a GMC Sierra," uvedla generální ředitelka společnosti Mary Barraová.