Škoda Auto zvýšila zisk o více než pět procent. Volkswagenu se dařilo méně

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: profimedia.cz

Volkswagen
2
Fotogalerie
Automobilka Škoda Auto v letošním prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o 5,3 procenta na 437 milionů eur (11,1 miliardy korun). Naopak provozní zisk automobilového koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb překvapivě snížil o 3,6 procenta na 4,2 miliardy eur.
 

Čtvrtletní tržby Škody podle zprávy vzrostly o 4,9 procenta na 4,5 miliardy eur (114,5 miliardy korun). Škoda Auto již dříve uvedla, že v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o 11,7 procenta na 316 700 vozů.

Na rekordních dodávkách zákazníkům se projevil pozitivní vývoj na důležitých trzích v Číně, Rusku, Evropě a v Indii. Promítlo se do nich i zvýšení dodávek modelů Octavia a Kodiaq.

Volkswagen tento měsíc oznámil, že Škoda se v rámci reorganizace koncernu stane součástí skupiny zaměřené na masový trh s označením Volume, která bude zahrnovat i značky Volkswagen a Seat.

Škoda provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává celosvětově více než 35 tisíc lidí a působí na více než 100 trzích.

Provozní zisk celého německého automobilového koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb snížil o 3,6 procenta na 4,21 miliardy eur (107,1 miliardy korun). Zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s jeho růstem na 4,47 miliardy eur z 4,37 miliardy před rokem.

Za poklesem zisku stály účetní změny, nepříznivý vývoj směnných kurzů a rovněž technologické náklady. Tržby ale meziročně vzrostly o 3,6 procenta na 58,2 miliardy eur (1,5 bilionu korun). Koncern v prvním čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 2,68 milionu vozů, což je o 7,4 procenta více než před rokem.

"Skupina Volkswagen se nachází v ekonomicky silné pozici," uvedl dnes nový generální ředitel Herbert Diess, který tento měsíc v rámci reorganizace vystřídal v čele koncernu Matthiase Müllera. "Naším cílem je transformovat skupinu Volkswagen v jednu z předních společností v odvětví z hlediska ziskovosti, inovací a udržitelnosti. Čtvrtletní výsledky potvrzují, že jsme na správné cestě," dodal.