Zisk Hyundai byl loni i přes pokles tržeb vyšší o více než půl miliardy

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: auto.cz/Ondřej Kroutil

Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
Továrna Hyundai v Nošovicích
17
Fotogalerie

Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 7,22 miliardy korun, což je meziročně o 531 milionů, tedy o 7,9 procenta, více než v roce 2017. Tržby jí klesly o 5,4 procenta na 129 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné v Obchodním rejstříku.

Slezská automobilka loni vyrobila 340 tisíc aut. Bylo to o více než 16 tisíc vozů méně než v roce 2017, ale o více než 10 tisíc vozů více, než ukládal původní plán. Ten počítal s výrobou 330 tisíc vozů.

„V roce 2018 prodané automobily tvořily 98 procent tržeb za prodej výrobků (v roce 2017 to bylo 97,8 procenta). Zbývající dvě procenta představovala prodej převodovek a dalších polotovarů, které společnost dodává jiným výrobním závodům ve skupině v Evropě,“ uvedla firma ve výroční zprávě.

Snížením počtu vyrobených vozů firma reaguje na situaci na automobilovém trhu. „Důvodem je trvalý pokles počtu objednávek z Velké Británie a stagnace poptávky na všech evropských trzích. Snížení objemu poptávaných vozů platí pro všechny modely s výjimkou prémiových vozů a supersportů,“ uvedla firma. Trend je podle ní patrný v celém automobilovém průmyslu.

Letos má automobilka v plánu vyrobit 318 tisíc aut, což zřejmě opět o několik procent překročí. Hyundai zaměstnává zhruba 3 300 lidí a dalších 8 700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů. Na zaměstnanost snížení výroby vliv nemá. Firma ho řešila vyhlášením nevýrobních dní.

Téměř po devíti letech v Nošovicích končí produkce modelu Hyundai ix20, jehož se tam vyrobilo téměř 316 tisíc kusů. Dominantním modelem vyráběným v továrně je nyní Tucson s podílem asi 70 procent, dále se tam produkuje pět verzí modelu Hyundai i30. Mluvčí automobilky Petr Vaněk minulý měsíc řekl, že továrna se letos připravuje na rok 2020, kdy na trh uvede několik nových modelů.