Zítra končí možnost přeregistrování autobusu na nižší mýtné

Autobus Irizar/Volvo společnosti Student Agency

Autobus Irizar/Volvo společnosti Student Agency Zdroj: Student Agency

Autobusy v Česku budou od čtvrtka platit nižší mýtné. Registraci, spojenou s výměnou palubní jednotky, si mohou provozovatelé autobusů vyřizovat u Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do zítřka. Potřebnou přeregistraci dosud podstoupilo 8200 z odhadovaných 11 tisíc autobusů na tuzemských silnicích. Vyplývá to ze slov zástupců českého mýtného systému. Z přeregistrovaných autobusů patří zhruba 1400 zahraničním dopravcům, nejčastěji ze Slovenska.

Cena za ujetý kilometr se pro autobusy nově nebude vypočítávat z počtu náprav vozidla, ani doby, kdy vozidlo projíždí zpoplatněný úsek komunikace. Jediným měřítkem tak bude závislost na emisní normě autobusu. Cena tak bude v rozsahu od 80 haléřů do 1,38 koruny za kilometr. Současné sazby se pohybují od 1,67 do 6,63 koruny za kilometr.

Zatímco dosud provozovatel staré Karosy za jednu cestu do Brna po D1 v běžný pracovní den zaplatil na mýtném 566 korun, od září to bude polovina. Pokud by si pořídil autobus s kvalitnějším a ekologičtějším spalováním, jeho náklad na jednu cestu by klesl na 160 korun.

Mýtné pro autobusy se také nebude zvyšovat během pátečního odpoledne, kdy jsou sazby vyšší kvůli snaze regulovat množství průjezdů těžkých vozidel v dopravní špičce. Podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe bylo toto nařízení pro autobusovou dopravu diskriminační, protože pravidelné autobusové linky se kvůli pevným jízdním řádům nemohou přesunout do méně vytížených časů.

Zvýhodnění autobusové dopravy bude mít podle ministerstva dopravy jen minimální dopad na celkovou výši ročního výběru mýtného. Zanedbatelné snížení bude podle úřadu kompenzováno kladnými sociálními dopady a podporou podnikatelského prostředí. Z předpokládaných 7,9 miliardy korun, které se na elektronickém mýtném v letošním roce vyberou, by nařízení mohlo snížit výběr o 120 milionů korun.