Žluté autobusy přepravily více cestujících. Jezdí již deset let

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Sedmicka/E15

Pravidelných autobusových linek společnosti Student Agency využilo loni přes 5,6 milionu cestujících, což je o 11 procent více než v roce 2012. Čísla zveřejnil mluvčí firmy Aleš Ondrůj s tím, že jde zatím o předběžné údaje.

Podobně by podle něj mělo přibývat cestujících i letos. Drtivá většina pasažérů cestuje se Student Agency na vnitrostátních linkách, na mezinárodní spoje připadá šestnáctiprocentní podíl. Student Agency si zároveň připomíná deset let od spuštění první autobusové linky, která vedla z Brna do Prahy a zpět.

Aktuálně autobusová síť společnosti spojuje Prahu a Brno s 26 městy. Loni přibyl například Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Tábor nebo Chomutov. Firma vlastní 150 autobusů. Ty při svém nástupu rozhýbaly zatuchlý trh nabídkou do té doby nevídaných služeb jako je občerstvení zdarma, nabídka novin, zábavné systémy nebo internet.

Zároveň se ale firma Radima Jančury stala terčem kritiky za údajné agresivní praktiky a neférové vytlačování konkurence z trhu. Na jméno jí dodnes nemůže přijít například majitel konkurenční Asiany Alexej Litvin. Souboj obou firem na lince Praha – Brno ocenil antimonopolní úřad pětimilionovou pokutou pro Student Agency za podrážení cen. O platnost pokuty se dodnes vedou soudní spory.