Ztracené letadlo táhne Malaysia Airlines do výrazných ztrát

Pátrání po letu MH370 pokračuje

Pátrání po letu MH370 pokračuje Zdroj: Australian Defence Force

Hlavní národní dopravce Malaysia Airlines se kvůli v březnu ztracenému letadlu dostává do dalších ekonomických potíží. V prvním čtvrtletí se společnost propadla do ztráty 443,4 milionu malajsijských ringgitů (zhruba 2,8 miliardy korun), což je skoro o dvě třetiny více než před rokem. Ztrátu očekává kvůli úbytku cestujících zřejmě i za celý rok. Co se týče čtvrtletních ztrát, dostala se do nich již páté čtvrtletí po sobě. Ztráta za letošní první čtvrtletí je ale z nich nejvyšší.

Zmizení letadla podle serveru BBC poškodilo pověst společnosti, která má za sebou více než sedmdesátiletou tradici.
Letecká společnost se propadla do ztrát už v posledních třech letech. Důvodem byly vysoké náklady a tvrdý konkurenční boj s regionálními i mezinárodními přepravci. Když se letos 8. března z radarů ztratil let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, zrušilo mnoho klientů rezervaci. V Číně, odkud pocházela většina z 239 lidí na palubě pohřešovaného letadla, se v březnu tržby propadly o 60 procent.

Generální ředitel Ahmad Jauhari Yahya k tomu uvedl, že po zbytek roku očekává „těžký boj“ a podniku se zřejmě nepodaří splnit cíl vrátit se letos do černých čísel. „Po dvou měsících nadále převažuje pesimistická nálada, což naši společnost zasáhlo,“ uvedl podle agentury Reuters Jauhari.

Náklady spojené se zmizelým letem zřejmě pokryje pojištění. Malajsijský národní letecký přepravce ale tratil z hlediska příležitostí k příjmům a jeho prioritou nyní musí být budování značky, dodal šéf aerolinek.

Hledání ztraceného letounu pokračuje i více než dva měsíce po jeho zmizení. Malajsijská vláda už dříve oznámila, že letadlo skončilo v Indickém oceánu. Žádné trosky se ale zatím nenašly.