Ztráta Uberu už přesáhla miliardu dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Americký poskytovatel alternativní taxislužby Uber prohloubil ve třetím čtvrtletí ztrátu na více než 1,07 miliardy dolarů (24,6 miliardy korun) z 891 milionů dolarů ve druhém čtvrtletí. Firma pokračuje v investicích před plánovanou primární nabídkou akcií v příštím roce a růst jejích příjmů proti předchozím čtvrtletím zpomalil, uvedla agentura AP.

Příjmy se mezičtvrtletně zvýšily o 5,4 procenta na 2,95 miliardy dolarů. Hrubé rezervace na její služby stouply o šest procent na 12,7 miliardy dolarů. Nicméně ve třetím čtvrtletí loňského roku příjmy Uberu vzrostly o 38 procent a hrubé rezervace o 34 procent a také ve druhém čtvrtletí bylo procentní tempo růstu dvouciferné.

Uber je soukromá společnost, a není tak povinen zveřejňovat finanční výsledky. Firma se však rozhodla zvýšit transparentnost kvůli plánované primární nabídce v roce 2019 a finanční výsledky začala zveřejňovat.

Loni v září se generálním ředitelem stal Dara Khosrowshahi. Pod jeho vedením Uber investuje na nových trzích a z jiných, kde ztrácel miliony dolarů, se naopak stáhl. Firma také vybudovala nové služby, jako dodávku potravin, nákladní přepravu a půjčování elektrických kol, protože hledá nové příjmy i mimo hlavní podnikání.

Finanční ředitel Nelson Chai uvedl, že firma před plánovanou nabídkou akcií investuje do budoucího růstu svých platforem, včetně potravin, nákladní přepravy a elektrokol. Investuje také na trzích s vysokým potenciálem růstu, jako Indie a Blízký východ. Hodnota firmy je nyní zhruba 76 miliard dolarů, čelí však tlaku, aby ukázala investorům, že může stále růst a stát se ziskovou.

Podle zdrojů Uber zvažuje, že posune primární nabídku z druhé poloviny příštího roku na první polovinu. Důvodem jsou obavy z poklesu trhu a očekávána primární nabídka hlavního amerického konkurenta Lyft, napsala agentura Reuters.