Praha stále rozšiřuje počet sběrných nádob na jedlé oleje a tuky v metropoli

Pražské služby v povánočním období

Pražské služby v povánočním období Zdroj: E15 Michael Tomeš

Blíží se Vánoce, ke kterým neodmyslitelně patří smažení řízků z kapra nebo z jiného masa. Právě v tomto období, kdy mají nejen pražské domácnosti obvykle vyšší spotřebu kuchyňských tuků a olejů, se hodí znovu připomenout, jak následně tyto suroviny správně třídit.

Projekt nádobového sběru jedlých olejů a tuků byl v Praze zahájen už v dubnu roku 2020 a počet sběrných nádob se daří hlavnímu městu ve spolupráci s úřady jednotlivých městských částí stále navyšovat. Aktuálně je na území města rozmístěno již téměř 900 kusů nádob určených ke sběru této komodity. V průběhu roku 2023 tak bylo prostřednictvím sběrných nádob umístěných na veřejných stanovištích od občanů vysbíráno více než 100 tun olejů a tuků. Jejich sběr v první řadě účinně pomáhá bránit znečišťování a postupnému zanášení veřejné kanalizační sítě. Sebrané oleje jsou však následně vyčištěny a recyklovány a jsou opětovně využívány například jako příměs do pohonných hmot nebo na výrobu tepla a energie. Jejich recyklací se tak reguluje i množství oxidu uhličitého v ovzduší. Kromě nádob mohou občané Prahy k odložení jedlých olejů využít také městské sběrné dvory, případně službu mobilního sběru nebezpečných složek komunálního odpadu společně s těmi technickými. Na základě smlouvy o spolupráci s hlavním městem Prahou zajišťuje pravidelnou obsluhu sběrných nádob společnost Viking Eco Servis, s.r.o.

Podrobná mapa Prahy s vyznačením stanovišť s nádobami na tříděný odpad, včetně těch na jedlé oleje a tuky, je k dispozici ZDE.