Prakab - Pražská kabelovna - oslaví 100 let od svého vzniku

Rotační navijáky kabelů ve firmě Prakab.

Rotační navijáky kabelů ve firmě Prakab. Zdroj: Prakab

V letošním roce uplyne 100 let od okamžiku, kdy významný český elektrotechnik a podnikatel Dr. Emil Kolben získal většinový podíl v pražské pobočce rakouského podniku Schwechater Kabelwerke GmbH a novou firmu zapsal pod ochrannou známkou Prakab.

Pražská kabelovna, Prakab, nám už sto let umožňuje rozvádět elektrickou energii, používat moderní technologie a žít život, na který jsme zvyklí. „Většina lidí o kabelech moc nepřemýšlí, ale ve společnosti, kde je vše propojeno, jsou kabely doslova na každém našem kroku. Svět moderních technologií, jak ho známe, by bez kabelů nemohl existovat. A my jsme hrdí, že jsme toho součástí,“ říká Miroslav Kajzr, produktový manažer společnosti.

Kromě inovací je podle něj pro Prakab pochopitelně zásadní především otázka bezpečnosti. Do této oblasti firma investuje jak po stránce finanční, tak personální. „V Prakabu máme vlastní laboratoř a vývojový personál, který se stará o to, aby naše výrobky byly maximálně bezpečné a odpovídaly všem českým i mezinárodním normám. Současně nám vlastní vývoj umožňuje reagovat na specifické požadavky našich zákazníků,“ zdůrazňuje Kajzr.

Kvalita kabelů je zásadní pro bezpečnost

Společnost vyrábějící komplexní sortiment v pražské Hostivaři je špičkou v oblasti požárně bezpečnostních kabelů, které nalézají využití v nejrůznějších stavbách, kde je požární bezpečnost zásadním tématem. Takovými stavbami jsou v Praze například OC Chodov, Tunel Blanka, Sazka Arena, Národní Muzeum nebo celé metro.

Prakab má silnou pozici také ve výrobě kabelů využívaných při modernizaci železničních tratí a kabelů s využitím v energetice. Kromě toho vyrábí instalační vodiče a kabely, kabely pro přenos dat, nebo kabely pro ovládání a elektroniku, které se využívají v průmyslových procesech a elektrárnách.

Doporučení české kvality

V posledních době se na českém a slovenském trhu čím dál častěji objevují kabely, které nesplňují české a mezinárodní technické normy. Prakab spolupracuje s Asociací výrobců kabelů a vodičů ČR a SR, kde se společně s dalšími renomovanými výrobci snaží na tuto skutečnost upozornit. „Bezpečnost našich výrobků je pro nás na prvním místě. Instalují se na frekventovaných místech, kde nelze v bezpečnosti dělat žádné kompromisy, protože v sázce jsou lidské životy,“ říká Miroslav Kajzr a dodává: „zvýšená přítomnost nekvalitních výrobků, které se dostávají na náš trh, je opravdu alarmující.“ Všechny výrobky Prakab pak nesou označení certifikátu Česká kvalita.

Znepokojivý stav potvrzuje i předseda Asociací výrobců kabelů a vodičů Miroslav Trojan: „Situace na českém trhu není bohužel z pohledu kvality zdaleka ideální. Namátkové kontroly prováděné AVK již několik let vykazují více než 20 procent námi zachycených výrobků, které nevyhovují v základních kvalitativních parametrech, kterými jsou například činný odpor, tloušťka izolace nebo mechanické vlastnosti. To může ve svém důsledku způsobit ohromné škody na zdraví i na majetku. Vždy bychom proto všem zákazníkům doporučili nakupovat u zodpovědných distributorů, kteří dlouhodobě spolupracují se spolehlivými a prověřenými výrobci.“ Čeští a slovenští výrobci kabelů a vodičů mají bohatou historii a jejich výrobky podle Trojana garantují kvalitu potřebnou pro bezproblémové užití a hlavně bezpečnost.