Výrobce polohovacích stolů Liftor proniká do zahraničí. Letos očekává obrat přes 50 milionů korun

Zakladatelé firmy Liftor

Zakladatelé firmy Liftor Zdroj: Liftor

Plzeňský startup Liftor, který se zabývá výrobou polohovacích stolů, nyní plánuje ještě více rozšířit své výrobky na další evropské trhy. „Aktuálně jsme v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu a Maďarsku. Nejsilnější jsme ale stále v Česku a na Slovensku," říká jeden ze tří zakladatelů Václav Ortinský. Své exportní aktivity teď firma směřuje na východ, kde je tento segment zboží stále relativně nový a je po něm velká poptávka. Vysoké ceny energií se firmy podle slov marketingové manažerky Pavly Maříkové příliš netýkají. Větší problém představuje vysoká inflace a rostoucí požadavky dodavatelů.

Firma Liftor, která zahájila čtvrtý rok na trhu s kancelářským nábytkem, výrazně roste. Zatímco po startu v roce 2020 vykázala obrat tři miliony korun, vloni už to bylo 43 milionů, což znamenalo prodej téměř deseti tisíc polohovacích stolů. Letos podnik očekává, že obrat přesáhne hranici 50 milionů korun.

Polohovací stoly Liftor pomáhají lidem řešit problémy s páteří. Stále totiž přibývá těch, kteří většinu svého času prosedí. V práci, v autě, doma u televize nebo počítače, což vede k bolestem zad a dalším problémům. Polohovací stoly umožňují střídat práci vsedě a vestoje, a tím tělu ulevit. Jejich prodeji se věnuje řada firem, ale Liftor prosazuje vlastní výrobu desek na míru a především další příslušenství ke stolům ve stejném dřevěném dekoru.

„Naší přidanou hodnotou je fakt, že se zaměřujeme primárně na ergonomické vybavení pracoven a kanceláří, takže naše energie a práce se netříští do více směrů. Chceme lidi naučit zdravě a správně pracovat, protože si sami uvědomujeme, kolik času v práci trávíme. Důležitou část naší činnosti proto tvoří i edukace veřejnosti ohledně zdravého životního stylu,“ říká zakladatel a šéf firmy Ondřej Jirovec.

Své zvedací stoly Liftor využívá i ve vlastních kancelářích a mají je také externí spolupracovníci. „Sedmdesát procent našich zákazníků představují koncoví uživatelé, tedy jednotlivci, stále však roste i podíl B2B. Čím dál více firem si uvědomuje, že lidé a jejich zdraví jsou to nejcennější,“ vypočítává Jirovec. 

„Na své si přijde ale i zákazník, který vybírá do kanceláře klasický, tedy nepolohovací stůl, potřebuje si pořídit ergonomické příslušenství, jako je držák monitoru, balanční židlička nebo například pořadač kabelů. Nabízíme i kancelářské židle a různý nábytek v dekorech stolních desek. Kancelář si u nás vybavíte od A do Z, “ popisuje škálu sortimentu další ze zakladatelů firmy Pavel Petr.

Ceny stolů Liftor se liší dle rozměru, výbavy a materiálu. „Velkou část ceny tvoří materiál desky. Obecně lze říci, že samotné zvedací podnože stolů Liftor stojí od 6 do 16 tisíc korun," upřesňuje třetí ze zakladatelů Václav Ortinský.